Begrip bij NPO als Extinction Rebellion 'verdere stappen zet': 'Weg naar geweld wordt geplaveid'

Hoewel Extinciton Rebellion met enige regelmaat illegale snelwegblokkades uitvoert waarbij honderden mensen worden gearresteerd, vindt UvA-docent en filosoof Rik Peels niet dat de klimaatactiegroep radicaliseert. Sterker nog: hij heeft grote bewondering voor hoe de demonstranten geweldloos willen blijven. Hij stelt namelijk dat het erg slecht gaat met de planeet, en dat het daarom "begrijpelijk zou zijn als men verdere stappen zou zetten". Dit vertelt hij bij NPO Radio 1, wat leidt tot woedende reacties bij rechtse opiniemakers.
"Ik vind het soms verwonderlijk en prijzenswaardig als bepaalde groepen niet radicaliseren," vertelt hij bij NPO Radio 1-programma Ongelooflijke Podcast. "Denk bijvoorbeeld aan Extinciton Rebellion. Als je een beetje doorhebt wat er met de aarde gebeurt."
Hij vervolgt: "Het is natuurljk niet leuk als je met je auto ergens naartoe op weg bent en er zit iemand vastgeplakt op het asfalt en je moet wachten. Maar dat is nog iets anders dan iemand fysiek belangen of omleggen."
Voor de protestacties toont Peels veel begrip. "Maar het gaat natuurlijk niet goed met de wereld. Dat is evident," zegt hij. "Het zal enorme gevolgen hebben en het heeft al enorme gevolgen voor allerlei mensen. Dus de zaak is zo groot dat het in zekere zin begrijpelijk zou zijn als men verdere stappen zou zetten. Dus ik vind het bewonderenswaardiging hoe zo'n beweging zich inhoudt en zich uitspreekt: 'We gebruiken geen geweld.'"
'Het is bewonderenswaardig dat Extinction Rebellion niet radicaliseert'
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) March 28, 2023
Dat stelt fundamentalisme-expert en filosoof @RikPeels. 'De klimaatgevolgen zijn zo groot dat het in zekere zin begrijpelijk zou zijn als ze verdere stappen zouden nemen.'
Uit Ongelooflijke Podcast #133 pic.twitter.com/wBCPGDuBs1
Reacties
Op sociale media wordt er verontwaardigd gereageerd, voornamelijk omdat Peels dit zegt bij de gesubsidieerde NPO. 'Dat wordt gewoon van belastinggeld gemaakt en op de nationale nieuwszender uitgezonden,' reageert Jan Roos.
Journalist Bas Paternotte schrijft: 'Well, de NPO laat tegenwoordig zonder enige gêne fascisten aan het woord. Ik mag hopen dat de diensten deze meneer in de gaten houden.'
GeenStijl-baas Bart Nijman maakt zich vooral zorgen om de inhoud van de boodschap. 'Langzaam maar zeker wordt de weg naar geweld geplaveid,' schrijft hij.
Recent mocht een bekeerde moslim bij de NPO een pleidooi houden voor de invoering van de shariarechtbank in Nederland. Toen kwam er ook al kritiek op de gastenkeuze van de NPO.
Beeld: Ongelooflijke Podcast