Volgens de voorschriften horen asielzoekers maar een week in een crisisopvang te verblijven, maar ondertussen zitten sommigen er al negen of tien maanden. Ze zijn dan ook niet te spreken over hun leefomstandigheden en demonstreren daarom voor een betere behandeling.
De asielzoekers hebben protestborden meegenomen voor het IND-kantoor met. Hierop staan teksten als 'IND, vergeet ons niet' en 'IND, we missen onze familie'.
"We willen onze families hierheen brengen, maar we zitten hier helemaal vast," licht een Syrische vluchteling toe bij NRC. "Het voelt hier als een woestijn."
NRC peilt de sfeer onder de demonstrerende vluchtelingen en concludeert: 'Het leven in de tent in Purmerend is zwaar. Nee, het is niet koud, er is eten, er is iets van onderwijs voor de kinderen en er zijn fietsen die de bewoners kunnen lenen om naar het stadscentrum te fietsen. Maar intussen voelt de reusachtige tent als een gevangenis, vertellen ze.'
De Syrische vluchteling legt uit: "We kunnen niet werken, we kunnen nergens heen, want we hebben geen geld. Eten, drinken, slapen, verder niets."
'We sterven langzaam'
Het is bepaalde niet de eerste keer dat asielzoekers de barricade opgaan vanwege hun slecht leefomstandigheden. Een paar weken geleden hebben ruim vijftig asielzoekers uit de crisisnoodopvang in Zuidbroek geprotesteerd tegen hun leefomstandigheden. Ze spreken van een 'erbarmelijke' situatie, en klagen over smerig en te weinig wc's en douches, muizenoverlast, gebrek voor hun persoonlijke situatie.
De asielzoekers stonden buiten te protesteren met spandoeken en posters, meldt RTV Noord. Op kartonnen borden staan er teksten als 'SOS Help' en 'Voor de mensen van Zuidbroek sterven we langzaam, u redt ons'.
Hongerstaking
In februari gingen tientallen asielzoekers in hongerstaking uit onvrede over hun leefomstandigheden. Vlak ervoor waren al tientallen andere asielzoekers in hongerstaking gegaan omdat ze niet blij waren met het eten dat ze voorgeschoteld kregen in een hotel in Den Haag. Ze vonden het vervelend dat ze elke dag dezelfde maaltijden moesten eten.
Kort erop gingen protesteerden tientallen asielzoekers voor betere leefomstandigheden in hun noodopvang. De groep vluchtelingen was van mening dat zij recht hadden op betere voorzieningen en andere soort maaltijden.
In mei 2022 besloten ook zo'n 75 asielzoekers op de vluchtelingenboot in Meppel in hongerstaking te gaan wegens onvrede met de manier waarop ze door COA en IND worden behandeld.