"Er is een stikstofprobleem, maar geen stikstofcrisis. Die crisis hebben we zelf gemaakt, en aan dat probleem kun je werken en maatregelen voor treffen," vertelt Jaspers bij Vandaag Inside.
Stikstofjaartal 2030 of 2035 moet volgens hem van tafel. "Je moet je ook geen onhaalbare doelen stellen," vindt hij. "Werk gewoon aan de geleidelijke vermindering van stikstof zonder de gedwongen uitkoop van boeren."
De stikstofuitstoot kan volgens hem verminderd worden door over te stappen op kern- en groene energie en door elektrisch te gaan rijden. Het kabinet zet hier ook volop in met het klimaatbeleid. En dus is er in feite weinig om je als Nederland zorgen om te maken, stelt Jaspers: "Die stikstofvermindering gaat toch wel gebeuren. Dus stel jezelf geen onhaalbare doelen waarbij je ook nog de hele landbouw een kopje kleiner moet maken."
Hier gaat voormalig Powned-verslaggever Rutger Castricum tegenin. Hij stelt dat Nederland nu eenmaal wetgeving heeft gemaakt en dat de EU "ons daaraan houdt". Maar Jaspers brengt hier tegenin dat Nederland prima met alternatieve wetgeving kan komen, zoals ook is voorgesteld door BBB-leider Caroline van der Plas. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans erkende bij zijn Haagse bezoek aan haar dat dit tot de mogelijkheden behoort.
De stikstoffuik
Johan Derksen heeft het boek gelezen van Jaspers dat onlangs is uitgebracht: 'De stikstoffuik'. Derksen is hier groot fan van. Het boek levert vlijmscherpe kritiek op het huidige stikstofbeleid van het kabinet. Ook is het een grote hit: zo staat het boek al twee weken lang op nummer één in de bestsellerlijst van het CPNB. Hiermee is 'De stikstoffuik' momenteel het best verkochte boek in Nederland.
Recent was Jaspers te gast bij WNL Op Zondag, waar hij flink inhakte op het stikstofbeleid. De Nederlandse kritische depositiewaarde noemt hij 'absurd laag'. "De consequentie is dat aan de Nederlandse kant van de grens niets mag, terwijl aan de Duitse kant van de grens een boer allerlei dingen mag doen. Daar krijgt de Duitse boer ook Europese subsidie voor. Dat is niet uit te leggen," vertelde hij onder meer.