Jaco Geurts beschimpte onlangs nog D66-Kamerlid Tjeerd de Groot door openlijk te twijfelen aan diens 'verstandelijke vermogens'. Maar nu verlaat Geurts vroegtijdig Den Haag om aan de slag te gaan in de gemeente Maasdriel. Daar wordt hij waarnemend burgemeester.
'Mijn inzet is om voor alle inwoners en de regio betekenisvol te zijn, verbindende rol te hebben en dienstbaar te zijn aan de ontwikkelingen,' schrijft Geurts. In totaal is hij elf jaar Kamerlid geweest.
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma reageert enthousiast op de promotie van Geurts, maar senator Henk Otten is weinig enthousiast. Otten wijst erop dat recent nog een D66-Kamerlid, Marijke van Beukering, is benoemd tot de nieuwe burgemeester van Nieuwegein. Daar heeft bij de laatste verkiezingen echter slechts 6 procent van de inwoners op D66 gestemd.
'Hoe verhouden deze Burgemeester-benoemingen van wegvluchtende Tweede Kamerleden zich volgens de fractievoorzitter van het CDA tot Artikel 3 van de Grondwet (het verbod op de politieke benoeming)?' schrijft Otten. 'Hoogste tijd voor Grondwettelijke toetsing, want nu is Artikel 3 Gw. een dode letter.'
Uit cijfers blijkt dat CDA'ers al jarenlang enorm oververtegenwoordigd zijn als burgemeester, vergeleken met hun landelijke verkiezingsresultaten. Journalist Wierd Duk heeft daarom bij NieuwRechts al eens een lans gebroken voor het gekozen burgemeesterschap. Desondanks is Maasdriel een behoorlijke CDA-gemeente: bij de afgelopen gemeenteraaddsverkiezingen stemden maar liefst 26,87 procent op het CDA.
Ook anderen zien weinig heil in Geurts' nieuwe benoeming. 'De baantjescarousel doet zijn werk weer goed op het zinkende CDA-schip,' schrijft iemand. Een ander merkt op dat inmiddels al de helft van de CDA-Kamerleden die in 2021 aantrad zou zijn vertrokken.
Recent mocht een D66'er zonder relevante kennis of werkervaring nog toetreden als commissaris bij Schiphol. Dit kon rekenen op de nodige kritiek: 'Het baantjescarrousel draait op volle toeren!'