Overal in Nederland komen er azc's om zo het grote tekort aan opvangplekken te drukken. Ook Zandvoort moet eraan geloven: zestig asielzoekers. Het gaat om langdurige opvang, stelt wethouder Martijn Hendriks (Jong Zandvoort) bij een informatieavond: "Dat is minimaal vijf jaar en waarschijnlijk langer."
Rond de tweehonderd inwoners willen hier echter niets van weten. Ze maken zich grote zorgen om de veiligheid van de strandgangers. Bij de informatieavond merkt een vrouw op dat er 's zomers veel meiden in blote kleding rondlopen in het kustplaatsje, aldus Haarlems Dagblad. Daarnaast heeft GeenStijl opgeduikeld dat er een naaktstrand voor homo's vlak in de buurt van het aanstaande azc ligt.
Een ander pijnpunt is dat het azc op een parkeerplaats moet komen. De bewoners vragen zich af of dit wel handig is wanneer er 's zomers weer massa's strandgangers naar Zandvoort komen. Een vrouw merkt op dat ze eerder een speelplaats op de parkeerplaats wilde krijgen, maar dat dit toen niet kon vanwege de bescherming van planten en dieren, aldus Haarlems Dagblad. Wethouder Martijn Hendriks stelt echter dat de speelplaats er niet kon komen vanwege het budget.
"Het is heel simpel: het is hier vol. Eigen volk eerst," reageert een bewoner woedend. Een andere vrouw zegt: "Een asielzoekerscentrum in de buurt van het strand is de kat op het spek binden."
'Polarisatie is een issue'
Andere bewoners vinden het proces weinig democratisch. "Ik maak me een klein beetje zorgen over het besef van de wethouder van wat er speelt," zegt een man.
De gemeente beroept zich namelijk op het COA, maar hierop is de man kritisch: "Waar zijn wij, burgers, dan bij betrokken? Het is een informatieavond, wij kunnen van alles vragen. Alles wat krom is, wordt rechtgepraat - dat is mijn beleving. Ik voel me net zoveel overvallen door de gemeente die met dit plan komt als het COA met dit plan komt."
Hij vervolgt: "Snapt de wethouder wat er speelt bij de bevolking? Polarisatie is een issue in deze tijd. De landelijke politiek heeft een probleem, maar ik zie precies hetzelfde probleem in de gemeente. Wij mogen eens in de zoveel tijd zeggen wat we ervan vinden, en daarna moeten we gewoon onze mond houden. Zo komt het bij mij over. Laat ons meestemmen in dit soort essentiële processen."
Het betoog van de man kon rekenen op applaus van andere inwoners. Wethouder Martijn Hendriks zegt te begrijpen dat inwoners zich overvallen kunnen voelen door de plannen van de gemeente. Hij stelt echter dat de inwoners van Zandvoort eerder worden geïnformeerd worden dan in veel andere gemeenten waar azc's op de planning staan.
Verzet tegen azc's
Eerder was er al verzet in het dorpje Nederhorst den Berg vanwege een aanstaand azc, dat midden in een Natura2000-gebied zou komen. Na de verzetsactie van inwoners besloot de gemeente uiteindelijk toch af te zien van het plan om er een azc te bouwen.
Ook in de rijke VVD-wijk Aerdenhout gingen bewoners al de barricade op vanwege de komst van een azc. Zij maakten zich zorgen om eventuele overlast en een waardedaling van hun huizen.