Windmolens tonen opnieuw gebreken: moeten minder draaien vanwege stroomoverschot
Dit weekend draaide een Belgisch windmolenpark op zee minder hard. Dit was niet zonder reden: er werd namelijk zoveel elektriciteit geproduceerd dat de stroomprijzen negatief werden.
Het probleem komt steeds vaker voor: windmolens op zee die expres trager moeten draaien. Op dagen dat er meer wind is dan verwacht, wordt er te veel stroom geproduceerd. Hierdoor worden de prijzen negatief, wat onrendabel is voor de uitbater.
Om het evenwicht op de stroommarkt te herstellen, moeten de windmolens dan trager gaan draaien. Hiertoe wordt steeds vaker besloten. "In 2022 was er een verdubbeling van het afgeregelde offshore productievolume tegenover 2021," vertelt Belgian Offshore Platform bij HLN, de spreekbuis van uitbaters van de windparken op zee. Hoewel het vooralsnog om kleine hoeveelheden gaat, is de Trent volgens het Platform wel stijgend.
Ook dit weekend speelde het probleem op. Netbeheerder Elia verzocht windparken op zee om af te stemmen op 100 megawatt, om zo het systeem in balans te houden. De windparken worden wel vergoed om minder te produceren, meldt HLN.
Het is niet de eerste keer dat windmolenbedrijven flinke subsidies krijgen vanwege een onregelmatige wind. Vorig jaar ontving een Zweeds windmolenbedrijf een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond. Het bedrijf, Kumbro, had namelijk een groot. Maar omdat Kumbro in handen is van twee Zweedse gemeenten, werd het windmolenbedrijf de hand boven het hoofd gehouden. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd aan Kumbro worden overgemaakt om het bedrijf te redden.