In Duitsland is er grote reuring vanwege de aanstaande klimaatplannen van de huidige regering, aangestuurd door Klimaatminister Robert Habeck (Groenen). Duitsers moeten overschakelen van gasverwarming naar de warmtepomp.
Op de plannen is veel kritiek, omdat volgens onderzoek slechts de helft van de gebouwen hiervoor geschikt is. Ook brengt de overstap grote kosten met zich mee: naar schatting van FDP zo'n 600 miljard euro. Het gebruik van elektrische auto's zal eveneens gestimuleerd worden, aangezien de EU de verkoop van nieuwe diesel- en benzineauto's per 2035 gaat verbieden.
Deze auto's en warmtepompen werken allebei op elektriciteit. En hierbij ontstaat een probleem. Het is namelijk nu al duidelijk dat de toenemende Duitse vraag naar elektriciteit niet zal kunnen worden bijgebeend. Volgens Bayrischer Rundfunk ontbreekt er momenteel zo'n 14.000 kilometer aan infrastructuur om het electriciteitsnet op peil te houden. En dit terwijl de vraag naar stroom zal toenemen met zo'n 10 procent, aldus schattingen.
Daarom komt het Bundesnetzagentur (het Duitse regelgevende bureau voor o.a. elektriciteitsmarkten) nu met een oplossing, meldt BR. Volgens het agentschap is het namelijk een goed idee om elektriciteit per 2024 te gaan rantsoeneren. "Als wordt bewezen dat deze netoverbelasting kan optreden, heeft de distributienetbeheerder het recht om te dimmen," aldus directeur Klaus Müller.
Op de momenten van piekbelasting moeten exploitanten de mogelijkheid hebben om warmtepompen en elektrische auto's van het net te halen, aldus het agentschap. Momenteel worden de plannen hiervoor uitgewerkt.
Het Bundesnetzagentur is een federaal agentschap van het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Onlangs is een verplichte overstap naar de warmtepomp ook al aangekondigd in Nederland door Woonminister Hugo de Jonge (CDA). Dit is echter pas vanaf 2026, terwijl de maatregel in Duitsland ingaat per 2024.