Het voorval speelde zich af op de Solvik-school in Järna, ten zuiden van Stockholm, meldt Vi Lärare. Sinds augustus 2020 gaf Selma Gamaleldin les aan een non-binaire leerling, maar sprak deze niet aan met de gewenste voornaamwoorden. Een half jaar later, in januari 2021, stelde de school een beleid op dat leerlingen moeten worden aangesproken met de door hen gewenste voornaamwoorden. De non-binaire leerling in de klas van Gamaleldin zei toen graag te worden aangesproken met het non-binaire 'hen/hen', in plaats van 'zij/haar' of 'hij/hem'.
Maar de lerares, Selma Gamaleldin, weigerde zich te schikken naar dit beleid. Zij beriep zich hierbij op haar christelijke geloof en stelde voor om te worden overgeplaatst naar een andere klas. Vervolgens sprak zij de non-binaire leerling nog een jaar lang aan met de niet-gewenste voornaamwoorden.
Geschorst en ontslagen
In februari 2021 kreeg de onderwijsinspectie een melding dat een leerkracht een heel semester al weigerde om de leerling op een gewenste manier aan te spreken. Selma Gamaleldin werd per direct geschorst en daarna ontslagen. Hiervoor beriep de onderwijsinspectie zich op de Zweedse onderwijswet waarin staat dat onderwijs fundamentele mensenrechten en democratische waarden moet eerbiedigen, dat iedereen die in het onderwijs werkt mensenrechten moet bevorderen en mishandeling moet voorkomen.
De zaak kwam in behandeling van de kinder- en genderombudsman, maar deze gaf de zaak in maart 2021 door aan de Ombudsman Discriminatie. Deze oordeelde in februari 2022 dat de weigering van Gamaleldin "verband houdt met de grond van discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit en -expressie". Ook oordeelde de Ombudsman dat de schooldirecteur maar liefst 150.000 kronen moest betalen aan de non-binaire leerling, omgerekend bijna 13.000 euro.
Een waarschuwing?
Maar dit is nog niet alles. Momenteel riskeert Gamaleldin namelijk dat zij een officiële waarschuwing krijgt van de Zweedse lerarenbond. In de Zweedse onderwijswet staat namelijk dat een leraar dit kan krijgen kan worden wanneer de leraar zich schuldig maakt aan "het beledigen van studenten en kinderen, lastigvallen of ongepast handelen".
De onderwijsinspectie acht dit gepast bij Gamaleldin: "Het feit dat de leraar meer dan een semester weigerde om met zijn voornaamwoord naar een specifieke student te verwijzen, betekent dat de leraar minder geschikt bleek om les te geven."
Het is niet de eerste keer dat een soortgelijk voorval plaatsvindt. In Groot-Brittannië heeft de wiskundeleraar Joshua Sutcliffe een beroepsverbod gekregen, omdat hij een leerling bij diens geboortegeslacht heeft aangesproken. Volgens de onderwijsautoriteit heeft hij de leerling hiermee onvoldoende 'waardigheid en respect' betuigd. Sutcliffe gaat de beslissing aanvechten.