Wie waren Simon Spoor en Raymond Westerling?
Raymond Westerling en Simon Spoor waren beide Nederlandse militaire figuren die bekendheid verwierven vanwege hun betrokkenheid bij de Nederlandse koloniale geschiedenis, met name tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949).
Raymond Westerling was een Nederlandse officier die diende als commandant van het Depot Speciale Troepen (DST) in Nederlands-Indië. Hij was berucht vanwege zijn ferme optreden tegen Indonesische nationalisten en zijn betrokkenheid bij buitengerechtelijke executies. Hoewel hij door sommigen in Nederland werd geprezen als een meedogenloze anticommunistische strijder, werd hij door anderen bekritiseerd vanwege zijn gebruikte methodes tijdens de koloniale oorlog.
Simon Spoor was eveneens een Nederlandse militaire commandant tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Hij was een generaal en diende als de bevelhebber van het KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) en later als chef-staf van het Nederlandse leger. In tegenstelling tot Westerling stond Spoor bekend om zijn meer gematigde benadering van het conflict. Hij probeerde politieke oplossingen te bevorderen en pleitte voor onderhandelingen met de Indonesische nationalisten. Spoor geloofde in de mogelijkheid van een vreedzame co-existentie tussen Nederland en Indonesië en was tegen het gebruik van excessief geweld.
Van Haga pleit voor rehabilitatie
"Generaal Spoor en kapitein Westerling zijn te boek komen te staan als koelbloedige oorlogsmisdadigers en massamoordenaars, niet omdat zij onrechtmatig moordend door de archipel trokken, maar omdat die framing politiek opportuun was. Tegenwoordig noemen wij dat desinformatie. Spoor en Westerling hebben hun taak naar eer en geweten uitgevoerd. Bovendien deden zij dat op staatsrechtelijk juiste gronden, terwijl landverraders, zoals Poncke Princen, precies het tegenovergestelde deden. Feit is dat hun handelen juist kon rekenen op veel waardering. De bevolking was blij met de Nederlandse militairen, die zo humaan mogelijk orde op zaken probeerden te stellen in een mensonterende situatie, waarin terroristische pemoeda's zorgden voor massamoorden, martelingen en verkrachtingen. Hele dorpen werden getjingtjangd door guerrillastrijders en door kordaat ingrijpen is dit gestopt", aldus Van Haga tijdens het Kamerdebat.
Volgens de BVNL-politicus is het betreurenswaardig dat er "desinformatie" wordt verspreid over de dekolonisatie: "Onze geschiedenis kent natuurlijk ook zwarte bladzijden, maar de geschiedenis onder politieke druk vervalsen om je te conformeren aan de politieke tijdgeest is verwerpelijk. Laten we de geschiedenis van Nederlands-Indië beoordelen in de context van toen, in het belang van Nederland."
Daarom heeft Van Haga een motie ingediend om generaal Spoor en kapitein Westerling te rehabiliteren: “Zij worden weggezet als oorlogsmisdadigers, terwijl zij een einde hebben gemaakt aan de Bersiap-periode waarin grootschalige genocide werd gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Molukkers en Chinezen. Het onderzoek naar het geweld van Nederlandse militairen in de voormalige kolonie is veel te eenzijdig. Het enorme leed van verkrachting en moord door Indonesische opstandelingen wordt onder de tafel geveegd. Dat is onacceptabel!"