De gemeente Amsterdam heeft een knip gezet in de Weesperstraat. Het gaat om een experiment van zes weken om te kijken welke effecten de afsluiting heeft op de leefbaarheid van de stad. Volgens het Amsterdamse college ervaart de binnenstad dagelijks grote overlast door het verkeer. De gemeente wil kijken wat de opstopping oplevert voor de leefbaarheid van de buurt.
Maar er klinkt ook kritiek. Zo hebben volgens DENK-gemeenteraadslid Süleyman Koyuncu politiewagens en ambulances soms moeite om ergens op tijd te komen vanwege de verkeerschaos. 'U moet vandaag in de file staan zodat GroenLinkers wat foto's kunnen schieten met plantenbakken op de rijbaan,' stelt Koyuncu.
Ook Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam is weinig enthousiast over het experiment. Volgens hem zijn de stadsdelen Oost, Centrum en Zuid nu namelijk een stuk minder goed bereikbaar. "Alle ondernemers, leveranciers, busjes voor schoolkinderen en gehandicapten, servicemonteurs en dus ook zo’n 200.000 Amsterdammers gaan hier echt veel last van krijgen," vertelt hij bij De Telegraaf.
De Amsterdamse VVD-fractie spreekt bij De Telegraaf zelfs van "ideologische overtuigingen" om "te rommelen met het verkeer". Het Amsterdamse college bestaat momenteel uit GroenLinks, D66 en PvdA. In hun coalitieakkoord staat autoluwte als ambitie opgenomen, wat betekent dat ze minder auto's in de stad willen.
Mindervaliden
De blokkade duurt pas een paar dagen, maar er klinkt nu al enorm felle kritiek. Zo kunnen niet alleen personenauto's en taxi's, maar ook het alternatief openbaar vervoer (aov), voor mindervaliden. Deze busjes moeten mensen van deur-tot-deur afzetten, maar dit kan niet meer vanwege de knip in de Weesperstraat.
Dit leidt tot grote problemen, vertelt Nicki Avoda bij AT5. Bij een nieuwe afzetlocatie moet ze tien minuten met haar scootmobiel naar huis rijden, maar dit vindt ze lastig na een ziekenhuisbehandeling. "Soms zit ik nog onder de verdoving, dan vind ik het best wel heftig om nog in mijn scootmobiel over de weg te moeten," zegt ze.
Avoda moet regelmatig naar het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, waar kankerpatiënten worden behandeld. Vanwege de knip op de Weesperstraat zegt ze dat ze nu bijna een uur langer onderweg is dan normaal.
Geen uitzonderingen
Desondanks zal het Amsterdamse college geen uitzonderingen toestaan, laat D66-wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) weten bij AT5. Ze vindt het weliswaar vervelend dat een groep getroffen wordt door de knip, maar ze gaat geen maatregelen treffen.
"Om goed te kunnen testen wat het effect van de knip is, hebben we besloten om geen uitzonderingen te maken. Alleen het ov en de nood- en hulpdiensten mogen erdoor. De gemeenteraad heeft daar destijds ook om gevraagd," vertelt ze.
Maar al snel klinkt er kritiek. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis is woest: 'Schandalig dat mensen met een beperking niet thuis mogen worden opgehaald en afgezet. De linkse Amsterdamse wethouder zegt "geen uitzonderingen te maken"? De "knip" op de Weesperstraat moet z.s.m. stoppen.'
Ook de Amsterdamse FVD-fractievertegenwoordiger Tanay Bilgin is niet te spreken over de besluitvaardigheid van D66-wethouder Van der Horst. 'Dit is echt harteloos,' vindt hij. 'Er zijn kankerpatiënten die het ziekenhuis niet kunnen bereiken, en het enige wat de wethouder erop kan zeggen is: "mijn verkeerskundig experimentje moet doorgaan". Wat is dit?'
Inmiddels heeft de voltallige oppositie van de Amsterdamse gemeenteraad een brandbrief gestuurd aan het college. Hierin wordt de oproep gedaan om wel een uitzondering te maken voor aov op de verkeersknip. "Deze situatie gaat in tegen onze principes van inclusiviteit en zorg voor de meest kwetsbare leden van onze gemeenschap," aldus de brief.