De neergestorte kop liet volgens WDR een grote ravage achter. De kop belandde midden in een boerenveld en had zich diep in grond geboord. De nachtelijke storm van 4 juli was te veel geworden voor de windmolen.
Schade-expert Jürgen Holzmüller vertelt bij WDR dat het al vier keer eerder fout is gegaan. Volgens hem heeft dit telkens dezelfde oorzaak: de rotor raakt doorgedraaid. Hij stelt dat twee beveiligingssystemen hebben gefaald, zoals de schijfrem die de rotor zou moeten afremmen.
Uit overheidsinformatie blijkt dat er nog achttien identieke windmolens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen worden gebruikt, en 146 in heel Duitsland. Holzmüller waarschuwt nu bij WDR voor deze windmolens, en hoopt dat ze tijdelijk uit de roulatie worden gehaald. Het is echter onduidelijk of dit gaat gebeuren, aangezien de fabrikant van deze windmolens niet meer bestaat.
Daarnaast merkt Holzmüller op dat er momenteel geen register is waarin "dergelijke schade wordt gemeld en wordt doorgegeven aan alle operators".
In januari brak er al een windmolen in Zeewolde af vanwege een harde rukwind. Eigenaar Vattenfall besloot toen alle zestien identieke molens in de omgeving stil te zetten. Daarnaast is bekend dat windmolens al eens roofvogels hebben onthoofd, ook de zeldzame lammergier. Daarom trekt PVV-senator Alexander van Hattem een duidelijke conclusie: 'Hoog tijd om deze levensgevaarlijke klimaatgedrochten voorgoed uit ons landschap te verbannen!'