In het NPO-programma Filosofisch Kwintet gaan vijf gasten met elkaar in gesprek over een maatschappelijk actueel onderwerp. Dit weekend stond een toekomstig klimaatbeleid als onderwerp op het programma. Of eigenlijk: het feit dat het merendeel van de bevolking nog steeds niet instemt met een streng klimaatbeleid.
Schrijver Arnon Grunberg, die te gast is, vraagt zich hardop af hoe de "massa kan worden gemobiliseerd" hiervoor. Hij zegt: "Ik ben er heel sceptisch over dat je de massa op dit thema kunt mobiliseren. Ik denk dat je ze eerder kunt mobiliseren door te wijzen op het gevaar van asielzoekers."
Maar de Duits-Nederlandse historicus Philipp Blom vraagt zich af of er überhaupt wel draagvlak onder de bevolking moet zijn om een streng klimaatbeleid door te voeren. "Moet dat eigenlijk?" haakt hij in op Grunberg. "Moet de massa gemobiliseerd worden?"
"In een democratieën wel", antwoordt Grunberg. Hierop zegt Blom: "Nee, maar misschien is dat niet zo. Misschien hebben we niet 51 procent van de mensen nodig om het bestuur te veranderen, maar 15 procent. De juiste 15 procent."
Stemrecht afpakken
Het is niet de eerste keer dat er een voorstel wordt gedaan om de democratie te ondermijnen voor het klimaat. Eerder pleitten columnisten van De Volkskrant en Trouw er al voor om ouderen hun stemrecht af te pakken.
Dit is niet voor niets. Volgens de columnisten stemmen de ouderen te rechts en conservatief, omdat ze vanwege hun leeftijd niet meer de grote gevolgen van klimaatverandering meemaken. Daarom vinden de columnisten dat jongere generaties onterecht gedupeerd worden, omdat een streng klimaatbeleid in de politiek hierdoor uitblijft. En dus zouden ouderen na een bepaalde leeftijd geen stemrecht mogen hebben, omdat ze zelf niet meer genoeg toekomstgericht zullen stemmen.
Ook econoom en Volkskrant-columniste Marcia Luyten wil dat jongeren meer invloed krijgen in de politiek, omdat ouderen volgens haar 'conservatief stemmen'.