Volgens de grote mediakanalen lopen de temperaturen in Zuid-Europa de spuitgaten uit. Soms worden er temperaturen van boven de 40 en zelfs 50 graden gemeten. Maar niet alles is het gevolg van klimaatverandering: zo blijken de bosbranden op het Griese eiland. Rhodos het gevolg te zijn van menselijk handelen. De Griekse autoriteiten bevestigen dat de vlammenzee vermoedelijk is aangestoken.
Steeds meer Nederlanders twijfelen of NOS eerlijk is over de hoge temperaturen. Zo meldt een NOS-correspondent op Rhodos dat de temperatuur daar tot de 40 à 45 graden stijgt, terwijl het internationale weerbericht spreekt van tien graden lager. 'We worden bedonderd', concludeert een kritische Twitteraar.
Linkse politici slaan alarm
Ook blijken linkse politici lang niet altijd even eerlijk. Zo heeft het Franse parlementslid, Sandrine Rousseau (EELV) toegegeven dat zie vorige week heeft gelogen over de hoge temperaturen in Zuid-Europa. Ze twitterde namelijk dat het in Spanje 60 graden was, waarmee ze zo'n 15 graden naast de waarheid zat. "Ik wilde mensen wakker schudden", zegt ze nu ter verdediging van zichzelf.
In Nederland delen linkse politici eveneens alarmerende berichten. Zo zei D66-fractievoorzitter Jan Paternotte bij NPO-talkshow Op1 dat maandag 3 juli "de heetste dag op aarde sinds de mensheid bestaat" was. En GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee meldde dat recent de 'hoogste temperatuur 100.000 jaar tijd' is gemeten.
Ook GL-Kamerlid Suzanne Kröger plaatst nu een alarmerend bericht. Zo deelt ze dat er op 24 juli in het Siciliaanse stadje Palermo 47 graden is meten: een nieuw hitterecord sinds de metingen begonnen in 1791. 'Klimaatactie. Thuis, in de winkel, op straat, in het stemhokje, op je werk', schrijft ze erbij.
'Nepnieuws'
Maar al snel krijgt Kröger commentaar van Volkskrant-wetenschapsjournalist Maarten Keuelemans. Hij trekt het vermeende hitterecord in twijfel, omdat het volgens hem niet om een 'erkende meting' gaat. 'Het station ligt middenin de stad, aan de snelweg. Officieel kwam Palermo op 44 gr C, nog steeds tyfusheet', schrijft hij.
Al snel krijgt Kröger kritiek op het feit dat zij een niet-erkende meting deelt. Door sommigen, zoals BVNL-politicus Hans van Tellingen, wordt ze beschuldigd van het verspreiden van 'nepnieuws'. Kort erop twittert Kröger: 'Bij iedere tweet over klimaatwetenschap: de ontkenning, de verdachtmakingen, de haat.'
Ondertussen maken veel Spanjaarden, Italianen en Grieken zich weinig zorgen om de hoge temperaturen in hun land. Zij zijn de warmte gewend, zoals in voorgaande jaren, en stellen dat de natuur na een bosbrand weer snel aangroeit, aldus NOS-correspondent Thijs Kettenis.