Volgens de grote mediakanalen lopen de temperaturen in Zuid-Europa de spuitgaten uit. Soms worden er temperaturen van boven de 40 en zelfs 50 graden gemeten. Maar niet alles is het gevolg van klimaatverandering: zo blijken de bosbranden op het Griese eiland. Rhodos het gevolg te zijn van menselijk handelen. De Griekse autoriteiten bevestigen dat de vlammenzee vermoedelijk is aangestoken.
Ook linkse politici blijken lang niet altijd even eerlijk. Zo heeft het Franse parlementslid, Sandrine Rousseau (EELV) toegegeven dat zie vorige week heeft gelogen over de hoge temperaturen in Zuid-Europa. Ze twitterde namelijk dat het in Spanje 60 graden was, waarmee ze zo'n 15 graden naast de waarheid zat. "Ik wilde mensen wakker schudden", zegt ze nu ter verdediging van zichzelf.
Ook twijfelen steeds meer Nederlanders of NOS eerlijk is over de hoge temperaturen. Zo meldt een NOS-correspondent op Rhodos dat de temperatuur daar tot de 40 à 45 graden stijgt, terwijl het internationale weerbericht spreekt van tien graden lager. 'We worden bedonderd', concludeert een kritische Twitteraar.
Weinig zorgen in Zuid-Europa
Nu blijkt dat een groot deel van de lokale inwoners in Griekenland, Spanje en Italië zich überhaupt geen zorgen maakt. "Ik hoor mijn buren, vrienden en collega’s er ook niet echt over. Men lijkt het thema een beetje moe te zijn", vertelt hoogleraar milieu-economie Jeroen van den Bergh, woonachtig in Barcelona, bij NRC.
Dit weekend waren er nationale verkiezingen in Spanje, maar ook toen was klimaat geen belangrijk onderwerp, vertelt Van den Berg bij NRC: "Partijleiders hebben er weinig baat bij om erover te beginnen. En Spaanse journalisten stippen het evenmin aan."
Ook in Italië leeft het idee van een naderende klimaatramp niet bepaald. "Als ik mensen in mijn omgeving vertel wat er in de rapporten van het IPCC staat, geloven ze me niet. Veel mensen zeggen dat Italië pas in actie hoeft te komen als China ook wat doet. Waarom moet ik mijn auto opgeven als die Chinezen blijven uitstoten?" vertelt beleidsadviseur Chiara Di Mambro bij NRC. Ook zijn er rechtse kranten in Italië die het probleem van klimaatopwarming "volledig ontkennen", aldus Di Mambro.
Tot slot gaan ook in Griekenland de alarmbellen niet rinkelen. Zo meldt de lokale NOS-correspondent Thijs Kettenis dat de Grieken de hoge temperaturen wel gewend zijn. Ook zijn bosbranden op Rhodos voor hen een gewoon onderdeel van de zomer, en "heeft bijna niemand het over klimaatverandering", citeert journalist Wierd Duk de NOS-correspondent. Een Griekse expert merkt op dat binnen twee jaar weer alle natuur zal zijn aangegroeid die nu is vernietigd door de bosbranden op Rhodos.