Door de veranderingen van de ECB kunnen banken hogere rente vragen voor nieuwe leningen aan bedrijven en hypotheken. Ook verdienen de banken meer aan reserves die ze bij de ECB hebben geplaatst. De rente op spaargeld stijgt veel minder. "Schandalig", noemt Geert Wilders (PVV) het.
De banken hebben wel al meerdere keren de spaarrente verhoogd, deze verhogingen zijn echter substantieel lager dan de toename in rente voor nieuwe leningen. Critici zeggen dat de bank de spaarrente niet snel genoeg verhoogd. "Schandalig dat de banken miljardenwinsten maken door de hogere rente die ze wel doorvertalen naar leningen en hypotheken, terwijl de verhoging van de rente op spaargeld fors achterblijft. Dat is asociale zakkenvullerij", zegt Wilders.
Rabobank-topman Stefaan Decraene probeerde kritiek tegen te gaan terwijl hij toelichting gaf op de cijfers. Decrane zegt dat de huidige spaarrente bij Rabobank 1.5 procent is en dat dit niet slecht is vergeleken met de andere Nederlandse grootbanken. Bij ABN AMRO krijgen klanten slechts 1.25 procent rente en bij ING is de spaarrente momenteel nog lager. Verder stelt financieel topman van Rabobank, Bas Brouwers, dat banken meerdere slechte jaren hebben gehad waar ze zich nu van herstellen.