De Zweedse minister van Klimaat, Romina Pourmokhtari, heeft recent aangekondigd dat als Zweden haar klimaatdoelen wil bereiken de elektriciteitsproductie verdubbeld zal moeten worden. Daarom zullen er in de komende tien jaar tien kerncentrales bijkomen. Maar op dit plan komt nu flinke kritiek.
Lars J. Nilsson, professor aan de Lund Universiteit en lid van de Europese klimaatadviseur-raad, bekritiseert het plan om kerncentrales te bouwen en noemt het een symbolische actie. Hij zei tegen TheGuardian dat momenteel de elektriciteitsproductie in Zweden wordt uitgebreid via windenergie. Volgens Nilsson is het plan met de kerncentrales bedoeld om de laten zien dat Zweden haar klimaatdoelen serieus neemt.
Nilsson stelt dat Zweden haar reputatie als groene leider aan het verliezen is. Volgens hem worden het momentum en het progressivisme door de EU en Brussel overgenomen. De plannen van de EU eisen dat lidstaten uitstoten in 2030 met 55 procent verminderd hebben en dat ze in 2050 'klimaatneutraal' zijn geworden. Verder zegt Nilsson ook dat als de centrales daadwerkelijk worden gebouwd, de Zweedse belastingbetaler de kosten flink zal voelen.
De centrumrechtse Zweedse partij de Gematigden beloofde tijdens de formatie met de ultrarechtse Zweedse Democraten dat nieuwe kerncentrales toegestaan zouden zijn. Daarnaast moet kernenergie winstgevend gemaakt worden door onder andere prijsveranderingen.