Tijdens de corona-crisis hoefden ondernemers tijdelijk niet al hun belasting te betalen. Nu moeten ze deze schuld alsnog inlossen. 430.000 ondernemers moeten momenteel nog hun corona-schold betalen.
Gé Gijsen, ondernemersadviseur bij de afdeling Zwaar Weer van de KVK die ondernemers helpt die het moeilijk hebben, zegt tegen NOS dat de nasleep van de corona-schuld er bij veel ondernemers hard in hakt. Hij vertelt dat hij elke dag aan de telefoon zit met ondernemers die boos of verdrietig zijn.
Erik de Kruijf, ketenmanager invordering bij de Belastingdienst, zegt dat ondernemers met schuld niet meteen een deurwaarder hoeven te verwachten. Eerst wordt altijd een aanmaning gestuurd en daarna een dwangbevel. Daarop volgt past een deurwaarder.
Bij de 35.000 ondernemers waar de Belastingdienst zich nu specifiek op richt is ook de betalingsregeling ingetrokken. Ze zouden te weinig hebben gereageerd op meerdere waarschuwingsbrieven. 226.000 mensen hebben momenteel een betalingsregeling maar ook daarvan hebben 91.000 nog niet aan alle termijnbetalingen voldaan.
De Kruijf zegt dat eerst ondernemers benaderd zullen worden die al een belastingschuld hadden voor de corona-crisis. Daarnaast zegt hij dat er momenteel versoepeling is van het saneringsbeleid. In plaats van de 200 procent die de Belastingdienst gewoonlijk eist bij een schuldsaneringstraject, gaat de Belastingdienst nu akkoord met een uitkeringspercentage dat gelijk is aan die van andere schuldeisers.