Met de spreidingswet wet zal de landelijke politiek voortaan gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen, al dan niet permanent. De wet werd in mei gepresenteerd door het kabinet en is sindsdien in afwachting van een behandeling in de huidige Tweede Kamer.
Maar de kabinetsval van deze zomer dreigde daar zomaar een stokje voor te kunnen steken. De Kamer kreeg namelijk de optie om de wet controversieel te verklaren. Dit zou betekenen dat de spreidingswet pas na de landelijke verkiezingen in november zou worden behandeld, met een nieuwe partijverdeling in de Tweede Kamer. Dit is van belang, omdat er na de verkiezingen mogelijk meer zetels zullen zijn voor rechtse partijen. De kans is dan wellicht groter dat er in de Tweede Kamer geen meerderheid zal zijn voor de spreidingswet.
Maar dit laatste scenario blijft fictief. Vorige week, op donderdag, besloot een meerderheid van de Tweede Kamer namelijk om de spreidingswet niet controversieel te verklaren. Dit betekent dat de spreidingswet nog zal worden behandeld in de huidige Tweede Kamer.
De PVV is hierom woest, omdat de partij fel gekant is tegen de spreidingswet. Daarom vraagt de partij van Geert Wilders dinsdag een hoofdelijke stemming hierover aan in de Tweede Kamer. Op deze manier hoopt de partij alsnog de behandeling van de spreidingswet in de ijskast te zetten, tot na de verkiezingen.