Zo'n vijftien vrouwen deden hun verhaal in het het Park Paardenveld te Utrecht. Ze maken zich zorgen om biologische mannen vrouwenrechten zouden willen perken, zoals het recht op eigen ruimtes. Ze vinden dat het transgenderisme, waarbij mensen te horen krijgen dat ze het tegenovergestelde geslacht kunnen worden, veel schade toebrengt aan mensen. Ook stellen ze dat het woord "vrouw" wordt uitgehold.
"Zonder de woorden 'man' en 'vrouw' en het correct gebruik van die twee woorden, kunnen wij niet onze ruimtes verdedigen, kunnen wij niet onze kwesties meten of bespreekbaar maken", vertelde activiste Lydia Daniël zaterdag tot slot. "Veel zaken betekenen niets meer, zoals grensoverschrijdend gedrag, femicide, voyeurisme en exhibitionisme. Ik kan niet geloven dat het uitgerekend links Nederland is die de andere kant opkijkt."
Transgenderwet
De vrouwen maken zich onder meer zorgen om biologische mannen die toegang willen krijgen tot vrouwenruimten. Dit wordt een realistisch scenario als de transgenderwet wordt aangenomen. Met deze wet zullen mensen zonder tussenkomst van een arts of psycholoog hun geslacht kunnen laten wijzigen voor de wet.
De transgenderwet werd een jaar geleden behandeld in de Tweede Kamer, maar werd vorige week controversieel verklaard. Dit betekent dat het wetsvoorstel pas op zijn vroegst na de verkiezingen zal worden behandeld in de Tweede Kamer. In Spanje is de wet al aangenomen, maar in Groot-Britannië en Duitsland juist verworpen. Zo werd er in Duitsland gevreesd dat criminelen de wet zouden misbruiken voor identiteitsfraude.
In Schotland is er al een geval bekend van een mannelijke serieverkrachter die de wet wilde gebruiken om overgeplaatst te worden naar een vrouwengevangenis. Dit kostte toenmalig premier Nicola Sturgeon uiteindelijk de kop, omdat ze zijn overplaatsing koste wat het kost wilde doorzetten.
Manifest
Let Women Speak is een initiatief van de Britse Kellie-Jay Keen. Eerdere betogingen zijn onder meer al gehouden in Wenen. De Nederlandse organisatoren zijn Lydia Daniël en Caroline Franssen van actiegroep Voorzij.
Zaterdag was het eerste protest hiervan in Nederland. Bij deze gelegenheid werd er ook een manifest gepubliceerd. Hierin stonden tien speerpunten opgesteld, die volgens de initiatiefnemers onder druk zijn komen te staan door het transgenderisme. 'Een vrouw is een volwassene van het vrouwelijke geslacht', staat er onder meer. 'Mensen kunnen niet van geslacht veranderen.'
Grote tegendemonstratie
De manifestatie zorgde ook voor woedende reacties. Zo kondigde Antifa een tegendemonstratie aan. In hetzelfde park, op enkele meters afstand, maakten daarom tientallen betogers zaterdag veel lawaai. Ook hadden ze spandoeken mee als: 'Haat je trans mensen? Maak jezelf dood.' Tot slot werden de vrouwen uitgemaakt voor TERF's, oftewel trans-hatende feministen.
Tientallen politieagenten werden op de been gebracht om de veiligheid van alle aanwezigen te garanderen. Uiteindelijk zijn beide demonstraties zonder grote incidenten verlopen. Wel werden er verfbommen gegooid. Eentje hiervan raakte vol op de rug en arm van een Spaanse vrouw, die aanwezig was bij het Let Women Speek-protest. Een zevenjarige meisje werd eveneens bijna geraakt. Daarnaast was er volgens de betogers een man aanwezig die probeerde om spullen bij het vrouwenprotest in de fik te steken.
Tot slot probeerde een tegendemonstrant om met een spiegel de sprekers te verblinden. De zon scheen die dag namelijk zo fel dat de weerkaatsing van het licht op de spiegel een verblindend effect had op de spreeksters bij het Let Women Speek-protest. Een man besloot uiteindelijk om met een SP-paraplu hiervoor te gaan staan. Kort hierop besloot de Utrechtse expliciet afstand te nemen van deze man. Volgens sommigen zou de man zelfs geroyeerd worden, maar het is onduidelijk of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. gebeurd. an de betogende vrouwen, maar er waren ook hardere geluiden.