De nieuwe transgenderwet ligt bij veel Europese landen op tafel, waaronder Nederland. Met dit nieuwe wetsvoorstel zullen jongeren al vanaf zestien jaar en zonder tussenkomst van een dokter of psycholoog wettelijk hun geslacht kunnen veranderen. Er hoeft geen medische diagnose meer aan te pas komen, aangezien de zogeheten 'zelfidentificatie' doorslaggevend zal zijn.
De Schotse regering nam de wet aan, maar hier stak de Britse regering in februari een stokje voor. Volgens de Britten botst de wet met de Engelse en Welshe wetgeving. Daarnaast vreest de Britse regering voor de veiligheid van vrouwen. Volgens hen zouden kwaadwillende mannen dankzij de wet makkelijker toegang kunnen krijgen tot vrouwenruimten, zoals kleedkamers, toiletten en vrouwengevangenissen. Wie namelijk wettelijk een vrouw is, zal ook toegang krijgen tot vrouwenruimtes.
In Schotland heeft een serieverkrachter al geprobeerd om op deze manier overgeplaatst te worden naar de vrouwengevangenis. Dit werd echter op het laatste moment verhinderd, maar wel kostte het toenmalig premier Nicola Sturgeon het haar baan.
Angst voor identiteitsfraude
Ook Duitsland blijkt nu een tegenstander van het nieuwe wetsvoorstel en heeft het daarom verworpen, meldt The Telegraph. Indien de wet zou zijn aangenomen, vreest het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat criminelen de transgenderwet zullen misbruiken om hun straf te ontlopen, en afgewezen asielzoekers hun uitzetting. Dit is volgens de ministers een reëel scenario aangezien er een verhoogde kans ontstaat op identiteitsfraude.
"Belangrijke informatie zoals strafregisters, openstaande aanhoudingsbevelen en wapenvergunningen moeten na naams- en geslachtsverandering herkenbaar zijn voor aanklagers in databases," aldus Dirk Peglow van de Alliantie van Duitse juridische ambtenaren.
Volgens het nieuwe wetsvoorstel zou iemands oude naam niet meer zichtbaar mogen zijn voor de politie en voor andere agentschappen. Minister Nancy Faser (SPD) wilde dit aanpassen zodat beide namen zichtbaar zouden zijn in de databases, maar dit blijkt tevergeefs. Het wetsvoorstel is verworpen.
Eerder was er al wel een opmerkelijke paragraaf opgemerkt in het wetsvoorstel. Bij een oorlog zouden de transgenders namelijk wel opgeroepen worden als man, zelfs als ze al jaren door het leven gaan als vrouw. Daarnaast zouden de transgenders geen aanspraak mogen maken op vrouwenquota binnen een bedrijf, aangezien ze geen biologische vrouwen zijn.
Ook in Nederland
Eind vorig jaar werd er in Nederland druk gedebatteerd over de nieuwe transgenderwet. Fracties als PVV, FVD, BBB, JA21, Pieter Omtzigt en BVNL toonden zich een felle tegenstander. Zij vrezen dat het aantal zedenmisdrijven zal kunnen toenemen indien het wetsvoorstel wordt aangenomen. Het debat is echter opgeschort, dus voorlopig is er nog geen beslissing over genomen.
In twintig landen is de wet al wel aangenomen. Dit is onder meer in België, Zwitserland, Spanje, Portugal, Noorwegen, Denemarken, Colombia, Argentinië, Brazilië en Nieuw-Zeeland.
De vrees voor een toename in identiteitsfraude heerst niet alleen bij de Duitsers. In januari kondigde DUO aan dat het geslacht niet zal worden geschrapt uit het burgerregister. De overheidsdienst vreest namelijk dat er anders 'grote risico's op fouten kunnen in het identificatieproces' van personen. Persoonsverwisselingen en dubbele registraties kunnen dan makkelijker voorkomen, aldus DUO.