Eind 2018 bracht het Vlaamse tv-programma Pano aan het licht dat de Schild & Vrienden-leden elkaar berichten toestuurden in geheime groepen. Volgens Pano waren deze berichten van racistische, seksistische en antisemitische aard, meldt HLN.
In de Belgische media is een aantal van de memes getoond. 'Als je de film Assepoester achterstevoren kijkt, gaat het om een vrouw die leert wat haar plek is', luidt één meme. Op een andere prent is te zien dat een man voortijdig vertrekt uit het huis van zijn scharrel omdat ze een foto van Che Guevara op haar nachtkastje heeft staan. En bij een plaatje van Hitler staat de tekst: 'Je kunt geen racist zijn als er maar één ras is.' Daarnaast werden er Mohammed-prenten gedeeld.
'Politiek proces'
Dinsdag moesten daarom zeven leden, inclusief kopstuk Dries Van Langenhove, verschijnen voor de rechtbank in Gent. Hieraan ging een jarenlang strafonderzoek vooraf, waarin 65.000 berichten worden doorzocht. Ook vonden er tientallen huiszoekingen plaats bij de leden van Schild & Vrienden. Nu riskeren zeven van hen een een celstraf vanwege racisme en negationisme (Holocaustontkenning). Maar volgens VRT is er een andere verdenking: het aanzetten tot haat en geweld. Vijf andere leden, die ook voor de rechtbank moeten verschijnen, krijgen opschorting.
Volgens Van Langenhove is er sprake van een politiek proces. 'Bij een onderzoek van NOS onder 2000 jongeren gaf 65 procent van de jongeren toe dat er in hun chatgroepen memes met Adolf H worden gedeeld. 70 procent van de jongeren vindt dat humor', schrijft hij dinsdag op X (voorheen Twitter). 'Gaan we meer dan de helft van de Vlaamse en Nederlandse jeugd vervolgen? Of moet enkel Dries Van Langenhove en z'n omgeving worden kapotgemaakt omdat hij een gevaar is voor het Belgische regime?'
Als de leden van Schild & Vrienden worden veroordeeld vanwege de rechtse memes, zou dat niet de eerste keer zijn in Vlaanderen. In mei kregen een zaakvoerder en uitbater van een Leuvens café een celstraf opgelegd van een half jaar, vanwege het tonen van rechtse memes binnen en buiten hun eigen kroeg. Daarnaast kregen ze ieder een boete van 4.000 euro.
Rechter gewraakt
Maar de rechtsprocedure in Gent loopt niet zo vlot, bleek dinsdag. Al op de eerste dag is de rechtszaak voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat Van Langenhove twijfelt aan de onafhankelijkheid van de rechter. Volgens zijn advocaat Hans Rieder is de rechter namelijk niet aangesteld volgens de wet, maar 'eigende hij zich de zaak zelf toe', aldus HLN. Daarom heeft de voorman van Schild & Vrienden de rechter gewraakt.
Het is niet de eerste keer dat Van Langenhove twijfelt aan de onafhankelijkheid van de rechter. In 2021 trok hij al de objectiviteit van onderzoeksrechter Annemarie Serlippens in twijfel, omdat ze bepaalde berichten op X likete. In één van de gelikete berichten werd Vlaams Belang, waarvoor Van Langenhove jarenlang politicus was, onder meer 'fascistisch' genoemd. In een ander bericht werd er de spot gedreven met een online opmerking van Van Langenhove. Daarom startte hij een wrakingsprocedure tegen haar, meldde VRT destijds.
Nu dient Van Langenhove dus opnieuw een wrakingsverzoek in bij een andere rechter. Vanwege dit zogeheten 'verdelingsincident' moet de voorzitter van de rechtbank zich binnen acht dagen uitspreken over de zaak. Eventueel kan hij beslissen om een nieuwe rechter aan te stellen.