75 procent COA-medewerkers slachtoffer ongewenst gedrag door asielzoekers

Drie op de vier COA-medewerkers krijgt te maken met ongewenst gedrag door asielzoekers. Het gaat voornamelijk om uitschelden, intimidatie en bedreigingen door inwoners van een asielzoekerscentrum.
Daarnaast blijkt ook 29 procent van de COA-medewerkers ongewenst bejegend te worden door collega's. "Ondanks de coronapandemie en de crisis in de asielopvang, geeft het merendeel van de COA-medewerkers aan het werk met tevredenheid, bevlogenheid en betrokkenheid te doen. Dat herken ik ook van mijn werkbezoeken. Het behoud van bevlogen en betrokken medewerkers is voor ons prioriteit. Dankzij hun tomeloze inzet is de opvang en begeleiding van asielzoekers mogelijk. Ongewenst gedrag tast het werkplezier aan en zorgt voor veel stress. Het is onacceptabel dat medewerkers, die vaak al een hoge werkdruk ervaren, hier last van hebben. De komende tijd blijven we daarom doorgaan met de ingezette verbetering van de veiligheid en aanpak van ongewenst gedrag", vertelt COA-voorzitter Milo Schoenmaker over de werksfeer op het bedrijf.
'Duizenden asielmisdrijven per jaar'
Gidi Markuszower, Tweede Kamerlid namens de PVV, is van mening dat het asielbeleid in Nederland flink op de schop moet. Overlastgevende asielzoekers veroorzaken duizenden misdrijven per jaar. Iets wat niet langer meer door de beugel kan, aldus de PVV.
De PVV'er hekelt het feit dat VVD-Kamerleden in de Tweede Kamer en in de media kritisch zijn op het beleid van hun eigen VVD-staatssecretaris, maar als het puntje bij paaltje komt altijd weer het asielbeleid blijven ondersteunen.
En dit terwijl feiten laten zien dat het systeem snel op de schop moet, meent Markuszower.
"Inmiddels kent Nederland meer dan 150 asielopvanglocaties en overal waar Eric van der Burg een opvanglocatie opent, breekt binnen de kortste keren de absolute pleuris uit. In Ter Apel, in Zoutkamp, in Budel, Kampen, overal."
Als het aan de PVV ligt komt er snel een algehele asielstop in Nederland. Dat betekent dat de grenzen dichtgaan voor asielzoekers.
Kloppen de statistieken?
De uitspraken van Markuszower zijn gebaseerd op statistieken van de overheid zelf. Uit deze statistieken blijkt dat asielzoekers inderdaad jaarlijks duizenden keren in aanraking komen met de politie of justitie.