Kaag: online haat bedreigt democratie en emancipatie vrouwen
Sigrid Kaag maakt zich grote zorgen om de online berichtenstroom aan politici. Volgens haar leiden haatreacties tot een afkalving van de emancipatie van vrouwen en mensen van kleur. Ook de democratie is volgens de demissionaire D66-minister in gevaar door online reacties.
"Het gaat niet over mij - vergeet mij - het gaat over de impact hiervan op de maatschappij", zegt Kaag in een interview met The Guardian. "Het heeft ook invloed op de kwaliteit van onze democratie en zal mensen van formaat, mensen van kaliber, vrouwen, mensen van kleur belemmeren om zelfs maar bereid te zijn om toe te treden tot de politiek."
Vrouwen die hiervan wat zeggen, krijgen volgens Kaag te horen dat ze in de slachtofferrol kruipen. "In Nederland krijg je vaak de vraag: waarom denk je dat zoveel mensen je haten?”, vervolgt ze. Deze vraag kreeg Kaag bijvoorbeeld in februari van presentator Jeroen Pauw op nationale televisie. Maar dit beschouwt de D66-minister als een vorm van "shaming". Ook denkt ze dat veel vrouwen ervoor kiezen om de online haat hierdoor niet aan de kaak te stellen.
Kaag vertrekt binnenkort uit de Nederlandse politiek. Volgens haar is dit om veiligheidsredenen, maar critici twijfelen hieraan. Zij denken dat Kaag ermee stopt omdat ze gefaald heeft in haar ambitie om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden. Daarnaast meldt NRC dat Kaag al in januari op zoek was naar een nieuwe internationale functie.
Geblunder met online haatreacties
Vooralsnog is onduidelijk hoe ernstig de online haat aan Kaag precies is. In juli blunderde NPO-programma Nieuwsuur nog met een item hierover. Na eigen onderzoek stelde Nieuwsuur namelijk dat Kaag veel haatreacties zou ontvangen, die meestal op haar persoon gericht waren.
Maar uit een natelling van online speurneuzen bleek dit totaal niet te kloppen. Slechts 2,3 procent van de reacties was vrouwonvriendelijk, slechts twee reacties gingen over haar gezin, constateerde Martinus Arend. Daarom ging Nieuwsuur al snel door het stof. Het programma erkende dat hun item 'niet juist' is en dat dit 'niet zo had moeten gebeuren'. Wel benadrukte Nieuwsuur onafhankelijk te zijn en dat het item daarom nooit heeft gefungeerd 'ter ondersteuning van Kaag'.
Een maand later ging ook NPO-programma Zembla de fout in met online haatreacties. Uit onderzoek van Blckbx-journalist David Boerstra bleek namelijk dat de redactie de oorspronkelijke haatreacties enorm had gemanipuleerd. Uiteindelijk erkende Zembla de fouten en werd de uitzending offline gehaald.