Britse regering wil asielzoekers naar Rwanda sturen met noodwetgeving
Nu het Hooggerechtshof negatief oordeelt, gaat de Britse premier Rishi Sunak zijn deportatieplannen voortzetten met noodwetgeving. Dit voorjaar moeten de eerste asielzoekers naar Rwanda worden uitgezet, alwaar ze hun asielprocedure moeten afwachten. Ondertussen neemt de onrust in de Conservatieve partij toe.
Woensdag oordeelden vijf rechters van het Britse Hooggerechtshof dat het Verenigd Koninkrijk geen asielzoekers naar Rwanda mag uitzetten. Volgens het Hooggerechtshof bestaat namelijk de kans dat de asielzoekers vandaar worden teruggestuurd naar hun thuisland, waar ze niet altijd hun leven zeker zijn.
De rechterlijke uitspraak is een grote tegenvaller voor de Britse regering, die zijn deportatieplannen al in een vergevorderd stadium heeft uitgestippeld. Het idee is dat elke asielzoeker die het Britse Kanaal oversteekt, meteen met een enkele vliegreis naar Rwanda wordt gestuurd. Daar moeten ze hun asielprocedure voor Groot-Brittannië dan afwachten. Dit ontmoedigingsbeleid moet het aantal bootmigranten in Groot-Brittannië gaan terugdringen. Voor elke ingevlogen vluchteling maken de Britten een vast bedrag over aan Rwanda.
Juridische strijd vanwege deportatieplannen
Al lange tijd werkt de Britse regering gretig aan het plan van deportatie naar Rwanda. Maar al vanaf het begin kampt het plan met grote tegenslagen. Zo werd de eerste proefvlucht al in vorig jaar juni verboden door het Europese Hof van de Rechten van de Mens. Dit leidde tot een anderhalf jaar durende juridische strijd, die nu lijk te zijn beslecht door het Britse Hooggerechtshof.
Maar de Britse premier Rishi Sunak geeft niet op, liet hij woensdag weten in een persconferentie. Hij zegt noodwetgeving te willen inzetten zodat de deportaties vanaf dit voorjaar gewoon kunnen doorgaan. Deze noodwetgeving moet aantonen dat Rwanda wel degelijk een veilig land is waar asielzoekers heen kunnen worden gestuurd.
Ook ligt het idee op tafel om te stappen uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Of dit Sunak dit echt wil doen, is nog onduidelijk. Wel sturen enkele Conservatieve partijgenten hierop aan, melden Britse media. Eerder zei Sunak al dat hij niet ging toestaan dat "een buitenlandse rechtbank deze vluchten blokkeert". Maar bij de Britse kiezers lijkt er weinig draagvlak te zijn om te breken met internationale verdragen.
Ondertussen neemt de onrust in de Conservatieve partij flink toe. In Groot-Brittannië heerst de tendens dat het besluit van het Britse Hooggerechtshof een blamage is voor Sunak als premier. In zijn eigen partij krijgt hij de kritiek dat hij te weinig ruggengraat toont, zeker na het ontslag van minister Braverman, een rechtse hardliner. Volgend jaar zijn er opnieuw landelijke verkiezingen, en de partij van Sunak staat laag in de peilingen.