Duitse grenscontroles zorgen voor daling illegale immigratie
Sinds oktober voert Duitsland strenge grenscontroles uit met zijn oostelijke buurland Polen, om zo de illegale migrantenstroom te bedwingen. En het effect is te merken: een nabijgelegen aanmeldcentrum ontvangt nog maar 20 procent van het aantal asielaanvragen van voor de extra controles. Als reactie hierop scherpen ook Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hun grenscontroles aan.
De Duitse regering ziet zich genoodzaakt om beperkende maatregelen te treffen vanwege de binnenlandse onrust. Sinds de uitbraak van de Gaza-oorlog op 7 oktober neemt het aantal pro-Palestijnse protesten en het aantal antisemitische incidenten flink toe in het land. Ook probeert de regering met deze nieuwe koers de groeiende populariteit van de anti-immigratiepartij AfD af te kalven, meldt NOS.
Vervoerswagens die Duitsland komen binnenrijden vanuit Polen, worden streng gecontroleerd. Vooral witte bestelbusjes, vrachtwagens, SUV's en personenauto's met vel passagiers moeten door de controle heen. De politie doorzoekt de wagens en controleert de papieren, meldt NOS. Alleen migranten die bescherming zoeken, mogen doorreizen. Als ze alleen werk zoeken, worden ze teruggestuurd.
Grote daling in asielaanvragen
Deze maatregel is vooral gericht tegen mensensmokkelaars. Maar het heeft ook in het algemeen een afschrikwekkende werking, blijkt uit een rondvraag. Zo zegt Olaf Jansen, de leider van een groot nabijgelegen aanmeldcentrum voor asielzoekers, dat het aantal asielaanvragen enorm is afgenomen sinds de invoering van de extra grenscontroles.
Volgens hem gaat het nog maar om 20 procent van wat het eerst was, vertelt hij bij NOS. "We merken een sterke teruggang van inreizende asielzoekers, vooral aan de Poolse grens", zegt Jansen. "Onbegrensde migratie en het in stand houden van ons welvaartsniveau, dat sluit elkaar wederzijds uit."
Ook strengere grenscontroles in Oost-Europa
De Duitse grenscontroles zorgen ook voor een reactie bij Oost-Europese landen. Asielzoekers die namelijk worden afgewezen bij de Duitse grens, worden teruggestuurd naar Polen. Hier zit Polen uiteraard niet op te wachten. Net als de EU-lidstaten Tsjechië, Slowakije en Hongarije vreest het Polen dat de teruggestuurde asielzoekers uit Duitsland bij hen zullen blijven. Daarom voeren ook deze landen hun grenscontroles op, meldt NOS.
Op deze manier slibt de Westelijke Balkanroute langzaam dicht. Lange tijd was dit een de populairste route voor asielzoekers om Europa binnen te komen. Vorig jaar oktober kwamen er bijvoorbeeld ruim 22.000 asielzoekers op deze manier Europa binnen, vooral afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Turkije. Maar nu Servië sinds een klein jaar de landsgrenzen sterk controleert, neemt dit percentage behoorlijk af. Vooral Tunesiërs en Indiërs vragen veel minder vaak asiel aan.