Waarom protesteren boeren massaal? Van der Plas legt het uit
Niet alleen in de Nederland roeren boeren zich, de afgelopen weken zijn op meerdere plekken in Europa boeren massaal de straat op gegaan. Maar wat is nu precies de reden? BBB-leider Caroline van der Plas duidt de kwestie voor de rest van de Tweede Kamer. Volgens haar is het evident wat de boeren beweegt.
In de kern worden boeren "kapotgemaakt", aldus de BBB-politica tijdens het begrotingsdebat voor Landbouw. NSC-Kamerlid Harm Holman vond dat Van der Plas nogal grote woorden gebruikte, maar volgens Van der Plas is haar woordkeuze meer dan terecht.
"De heer Holman is zelf boer geweest en heeft zelf natuurlijk heel goed om zich heen gezien wat er gebeurt in gezinnen, wat er aan keukentafels gebeurt, hoeveel tranen er wel niet al zijn gevloeid, hoeveel verschrikkelijke gevolgen alle ellende voor boeren heeft gehad. Dat is kapotgemaakt. Ik ga niet zeggen dat minister Adema het heeft gedaan of dat mevrouw Van der Wal het heeft gedaan. Het is een samenspel van alles wat de afgelopen 20, 30 jaar is gebeurd, de verschrikkelijke campagnespotjes op de radio over sloopmelk bijvoorbeeld. Daarin werd melkveehouders aangewreven dat ze hun koeien slopen."
De stigmatisering van boeren blijft onverminderd doorgaan, merkt Van der Plas op. "De heer Holman weet ook heel goed dat melkveehouders alles eraan doen om voor hun dieren te zorgen. Ze zijn bij nacht en ontij bezig om voor hun dieren te zorgen, als er een zieke koe is of als er gekalfd moet worden. Dat heeft zich zo verspreid. Zelfs in het onderwijs wordt kinderen dingen geleerd die al helemaal niet meer toegestaan zijn. Legbatterijen staan bijvoorbeeld nog steeds in schoolboeken. Kinderen komen huilend met die schoolboeken thuis. Ze worden uitgescholden voor "dierenbeul" en "moordenaar". Sommige kinderen krijgen op school straf, omdat ze tegen de juf of de meester zeggen: dat is helemaal niet zo, want zo werkt dat niet. Dan moeten ze hun mond houden. In de politiek worden boeren op een bepaalde manier neergezet. Dan wordt er altijd gezegd: nee, we hebben het over het systeem. Nee, maar die boeren zien dat als: "Je hebt het niet over het systeem, je hebt het over mij. Je hebt het over mijn vrouw, je hebt het over mijn kinderen. Je hebt het over mijn vader, mijn moeder, die hier al decennia op deze grond zitten. Daar heb je het over." Dat is kapotmaken."
Naast de stigmatisering worden boeren ook nog eens opgezadeld met de gevolgen van de politieke besluitvorming: "Dan komen al die regels er nog bij, waardoor ze gewoon niet meer zien hoe ze het moeten doen, terwijl hun Europese collega's nog de vrijheid hebben om bijvoorbeeld de mest bovengronds uit te rijden. Er mag nog rode diesel gebruikt worden. Er zijn tal van andere regels. Zij zien dat, zeker de boeren in de grensregio's. Zij kijken uit hun keukenraam en zien de Duitse of de Belgische boer dingen doen die zij zelf niet mogen. Dat maakt mensen kapot. Dat is kapotmaken."
In de kern is dit waarom boeren protesteren. Ze worden kapotgemaakt. #boerenprotesten #boerenprotest 👇 pic.twitter.com/MbpUT2csJb
— Caroline van der Plas (@lientje1967) February 2, 2024