Tieners betalen vaak met contant geld
Jongeren, geboren tussen 1995 en 2010, betalen vaker met contant geld dan volwassenen. Maar liefst een kwart van alle betalingen rekent deze leeftijdsgroep cash af. Experts zijn verrast over deze ontwikkeling.
Gemiddeld doen Nederlanders 20,5 procent van hun betalingen met contant geld, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Gepensioneerden betalen het vaakst met cash, gevolgd door jongeren. De veertien- tot 25-jarigen doen gemiddeld 25,1 procent van hun betalingen met brief- en muntgeld.
DNB-econoom Jelmer Reijerink vindt het verrassend dat jongeren zoveel cashbetalingen doen. "Je zou zeggen dat jongeren die alleen nog maar op hun telefoon zitten ook alleen maar met hun telefoon betalen", citeert Nu.nl hem.
Volgens Reijerink door hun ouders en door de spullen die ze kopen. "Sommige ouders geven hun kinderen contant zakgeld. Ook wonen deze jongeren vaak nog thuis, dus hoeven ze weinig grote uitgaven te doen. Een blikje frisdrank reken je makkelijker contant af dan de weekboodschappen."
De afgelopen jaren daalde het aantal contant geldopnames sterk in Nederland, maar in 2022 nam dit cijfer plotsklaps toe. Het aantal geldopnames steeg destijds met maar liefst acht procent, aldus de cijfers van Betaalvereniging Nederland.
Op dit moment is het nog toegestaan om alle aankopen contant te betalen. Het kabinet (ex-minister Sigrid Kaag) diende eerder een wetsvoorstel in om contante betalingen vanaf 3.000 euro te verbieden. Het wetsvoorstel is controversieel verklaard, maar nog niet van tafel.