Criminelen eerder vrijgelaten door overvolle gevangenissen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is begonnen om veroordeelde criminelen eerder vrij te laten uit de gevangenis. Het gaat om tientallen criminelen per week. De reden hiervan zijn de capaciteitsproblemen bij de gevangenissen, die een direct gevolg lijken te zijn van bezuinigen in de zorg en het gevangeniswezen.
De druk op de gevangenissen is zo hoog, dat criminelen nu eerder vrijkomen met een enkelband. Dit bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid tegenover De Telegraaf. Zo worden op korte termijn wellicht 310 delinquenten met een enkelband naar huis gestuurd, om zo celruimte vrij te maken voor nieuwe delinquenten.
Voorzitters Peter Lancel en plaatsvervangend voorzitter Jan Keijser van de Centrale Ondernemingsraad van de DJI spreken bij De Telegraaf hun zorgen uit. Zij wijzen erop dat steeds meer Nederlanders in aanraking komen met justitie, onder meer vanwege de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Maar binnen de DJI is er te weinig ruimte om de gewenste zorg aan hen te bieden. Zo wachten 170 veroordeelde tbs'ers momenteel op een plaatsing in een kliniek. Tot die tijd verblijven ze tussen de reguliere gedetineerden.
"Deze mensen horen niet thuis in het gevangeniswezen. Er zijn grote risico’s voor personeel en andere gedetineerden. We maken ons hier grote zorgen over", vertelt Keijzer aan De Telegraaf. In juni trokken Lancel en Keijser hierover al aan de bel bij de Kamercommissie Justitie en Veiligheid, maar na acht maanden zien ze nog steeds geen resultaat.
Niet alleen de jarenlange bezuinigingen in de zorg lijken een oorzaak te zijn van de overvolle gevangenissen. In de afgelopen jaren moesten maar liefst dertig gevangenislocaties hun deuren sluiten vanwege bezuinigingen op het gevangeniswezen. In combinatie met andere maatregelen moest dit een besparing van 340 miljoen euro opleveren, vertelde toenmalig staatssecretaris Teeven na de wekelijkse ministerraad in 2013. Meerdere gevangenenen per cel werd de standaard.