Grote zorgen om nieuwe pensioenwet: experts luiden noodklok
Experts hebben sterke twijfels over het nieuwe pensioenstelsel, dat vorig jaar werd aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer. Ze vragen zich af of gepensioneerden straks voldoende beschermd zijn tegen onverwacht hoge inflatie, meldt Follow The Money. Daarom trekken ze nu aan de bel.
Vorig jaar was er een felle discussie in de politiek over het nieuwe pensioenstelsel. Rechtse partijen als PVV, BBB, FVD, JA21 en Kamerlid Pieter Omtzigt waren uiterst kritisch op de wet, die volgens hen zal leiden tot grote onzekerheid voor gepensioneerden. In het nieuwe stelsel hebben alle Nederlanders namelijk een persoonlijk potje, dat meebeweegt met de beurs. Dit geldt ook voor de risico's. Als de beurs dan tegenvalt, kan een pensionado zijn geld als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.
Desondanks gingen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer vorig jaar nipt overstag voor de nieuwe pensioenwet. Dit leidt nu alsnog tot grote verdeeldheid onder pensioenexperts. Bij FTM spreken experts Roel Mehlkopf en NSC-Kamerlid Agnes Joseph hun zorgen uit.
'Kortetermijndenken
Volgens NSC'er Joseph, die tientallen jaren als actuaris werkte, is het stelsel gebaseerd op 'kortetermijndenken'. Aangezien de pensioenuitkering niet meebeweegt met de inflatie, vindt ze dat er onvoldoende buffers zijn ingebouwd om de koopkracht van gepensioneerden te kunnen garanderen. Als het rendement tegenvalt, is daarom het verlies voor de gepensioneerde.
En de kans op tegenvallers is zeker aanwezig, betoogt Joseph. In haar maidenspeech vertelde ze onlangs dat actuarissen zoals zijzelf de opdracht kregen om veel te optimistische voorspellingen te doen over het pensioenrendement. Maar aangezien dit niet klopt, vreest de NSC'er dat de werkelijkheid een stuk grimmiger kan zijn.
'Het is nog niet te laat'
In januari diende Joseph een pensioenmotie in die minister Schouten al vooraf weigerde te gaan uitvoeren. Volgens Schouten was Josephs motie "gewoon niet verstandig", en handelde ze daarom "vanuit het grote belang" om deze in de wind te slaan. Ook als de Kamer het écht wil, zou Schouten weigeren. Het ging om een motie om binnen een maand de opties voor ingroeivarianten in kaart te brengen.
De bezorgde experts krijgen online bijval van 50Plus-senator Martin van Rooijen. Ook hij heeft enorme kritiek op het pensioenstelsel. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is nog niet te laat: de huidige pensioenwet geldt nog steeds. NIET INVAREN betekent dat we in huidige, mooie stelsel kunnen blijven. Voor gepensioneerden en werknemers verandert er niets. Het FNV-sprookje is definitief uit', schrijft hij op sociale media.