BBB wil actie tegen Jodenhaat: 'Nooit meer is nu'
BBB-leider Caroline van der Plas maakt zich grote zorgen om het groeiende antisemitisme in Nederland. In supermarkten, voetbalstadions en op universiteiten: overal ziet ze de Jodenhaat toenemen. Daarom wil ze dat de politiek hiertegen gaat ageren, zoals met nieuwe wetgeving.
Donderdagavond vond het antisemitismedebat plaats in de Tweede Kamer. Namens BBB gaf Van der Plas haar bijdrage over dit onderwerp. Ze begint met een citaat van Etty Hillesum, een Joodse vrouw uit Deventer die tijdens de Holocaust omkwam in Auschwitz. Hillesum schreef in haar dagboek: "De omstandigheden, de goede en de slechte, moet men aanvaarden, wat niet belemmert dat men zijn leven eraan kan wijden de slechte te verbeteren."
Dagelijks antisemitisme
Van der Plas vraagt zich af wat Hillesum van het hedendaagse Nederland zou denken, in dagelijkse situaties zoals bij het boodschappen doen, in voetbalstadions en op universiteiten, waar steeds meer antisemitische indecenten plaatsvinden. Volgens de Monitor Antisemitische Incidenten 2023 zijn er vorig jaar 379 van dergelijke incidenten geregistreerd. Dit betekent een stijging van 245 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er 155 incidenten werden gemeld.
"Filialen van supermarkten die onder druk van protesten door activisten dadels uit Israël uit de schappen halen, een rabbijn die wordt mishandeld in een Action in Utrecht, Joodse kinderen die niet meer veilig naar school kunnen, Joodse mensen die bang zijn om met een keppeltje over straat te gaan, Joodse restaurants en winkels die worden beklad."
Ook de opening van het Holocaustmuseum wijst ze aan. "Een hoogbejaarde overlevende van de Holocaust die, met zijn achterkleindochter, uitgescholden wordt tijdens de opening van het Holocaustmuseum, een man die, zich op de borst slaand, bij hetzelfde museum roept 'Hamas is my brother', leuzen schreeuwende studenten op universiteiten, Joodse docenten die hun identiteit niet durven uit te dragen, sit-ins op stations waar onder het mom van antizionisme antisemitische leuzen worden geroepen, zoals "From the river to the sea", Hamasvlaggen op straat bij demonstraties: de voorbeelden zijn legio. Ik noem nu maar een fractie van wat er echt aan Jodenhaat wordt uitgestrooid."
'Jodenhaat mág niet en kán niet'
Van der Plas stelt dat de Holocaust niet plotseling ontstond, maar voorafgegaan werd door jaren van toenemend antisemitisme. "Weten we nog wat er gebeurde in de jaren dertig en de vroege jaren veertig, vóór de Holocaust? Zijn we vergeten dat het antisemitisme ook toen, in stapjes, als onkruid woekerde?" vraagt ze zich af. "Er is geen enkele vorm van antisemitisme waarover we moeten debatteren. Jodenhaat mág niet en kán niet."
Vrijheid van meningsuiting mag volgens Van der Plas niet worden misbruikt als een dekmantel voor Jodenhaat. Over de nationale dodenherdenking zegt ze: "Iedereen is bang voor een verstoring van de waardige herdenking van onder meer de Holocaust en de Jodenvervolging. Dit is mijn oproep aan eenieder die overweegt zijn mond open te trekken tijdens de dodenherdenking: hou je mond en misbruik 4 mei niet voor je politieke standpunten."
Tot slot roept Van der Plas op tot actie over de volle breedte van de samenleving. Volgens haar moet de strijd tegen antisemitisme worden gevoerd via justitie, wetgeving en het onderwijs moet worden gevoerd. Ook bekritiseert ze de culturele sector die volgens haar niet adequaat de problemen adresseert. De BBB'er sluit haar toespraak af met het gezegde: "Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd deze te herhalen."
'Helaas is antisemitisme niet dood, maar springlevend. Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd deze te herhalen.' - Caroline van der Plas (@lientje1967) in het #antisemitismedebat #Jodenhaat #antisemitisme pic.twitter.com/gSBpRXS54U
— BBB BoerBurgerBeweging 🍀🍀🍀 (@BoerBurgerB) April 25, 2024