Verkoop warmtepomp stort in door vertrouwenscrisis consumenten
De verkoop van warmtepompen zit in het slop. Dit komt door de relatief lage gasprijs, zorgen over het stroomnet en politieke onzekerheid. Consumenten vertrouwen het niet meer, meldt het AD.
De Vereniging Warmtepompen meldt een sterke daling in de vraag naar warmtepompen. Jaar op jaar is de verkoop meer dan gehalveerd. Fabrikanten zoals Remeha en Itho Daalderop hebben nieuwe productiehallen opgezet, maar de vraag valt tegen.
De daling komt door minder nieuwbouw en twijfels bij consumenten over de terugverdientijd van warmtepompen. Ook de politieke onzekerheid speelt een rol. Dezelfde terughoudendheid is ook te zien bij elektrische auto's en zonnepanelen, waarvan de verkoop eveneens terugloopt.
De angst voor problemen met het stroomnet speelt hierbij een grote rol. Het stroomnet zit namelijk overvol, en in Utrecht dreigt er al stroomuitval. Ook huishoudens en kleine bedrijven in Flevoland en Gelderland zouden in de komende jaren op een wachtlijst kunnen belanden als ze een stroomaansluiting willen hebben
Volgens de Vereniging Warmtepompen zijn nieuwe maatregelen nodig om de verkoop weer te laten groeien. Subsidies en verplichtingen bij vervanging van cv-ketels zijn momenteel onvoldoende.
Warmtepomp in Nederland
Woonminister Hugo de Jonge wilde de warmtepomp ook verplicht gaan stellen in Nederlandse huishoudens. Vanaf 2026 wilde hij huishoudens gaan dwingen tot een overstap. Maar in september werd duidelijk dat de plan vrijwel volledig van tafel gaat, omdat de investering in het apparaat niet op tijd zal worden terugverdiend.
Uit recent onderzoek van Nationale Milieudatabase (NMD) blijkt namelijk dat de warmtepomp in feite een enorme vervuiler is. Ook energie-expert Willy Lievens zich heel kritisch op de warmtepomp bij nieuwsmedium De Morgen: "Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft."