D66-minister vindt dat Oekraïne Rusland mag aanvallen
Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) vindt dat Oekraïne het recht heeft om militaire doelen in Rusland aan te vallen. Ook wil ze dat Nederland een voortrekkersrol blijft spelen in het leveren van militaire hulp. "Het is echt heel dringend. Iedere dag vertraging kost mensenlevens", benadrukt ze bij FD.
Rusland domineert al maandenlang het slagveld in Oekraïne. Er wordt al wekenlang gevochten in de regio rond de stad Charkiv, waar onlangs nog achttien mensen omkwamen na een brand in een drukbezochte winkel.
Nu Rusland aan de winnende hand is, overweegt de Amerikaans regering om Oekraïne toestemming te verlenen voor aanvallen op Rusland, meldt The Wall Street Journal. President Zelensky vraagt hier al langer om, en vorige week gaven Frankrijk en Duitsland eindelijk hun toestemming hiervoor aan Oekraïne.
Ook D66 geeft groen licht
Nu sluit Nederland zich hierbij aan, maakt demissionair minstier Ollongren bekend. "Oekraïne heeft volgens internationale verdragen het recht zichzelf te verdedigen en daar hoort, vind ik, bij dat het aanvallen mag plegen op militaire doelen die over de grens liggen", vertelt ze bij FD. Eerder deze maand sloot Ollongren het al niet uit dat Nederland ook militaire trainers naar Oekraïne zal sturen om (nieuwe) soldaten ter plaatse op te leiden.
Begin deze maand waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron opnieuw dat het sturen van westerse grondtroepen naar Oekraïne een optie blijft. In een interview met The Economist benadrukte hij dat deze maatregel overwogen kan worden als Rusland de frontlinies zou doorbreken en als Oekraïne hierom vraagt. Momenteel is zo'n verzoek vanuit Kyiv niet aan de orde.
1 miljard naar Oekraïne sinds PVV-verkiezingszege
Ollongren steunt Oekraïne in hart en nieren. Sinds de PVV-verkiezingszege op 22 november heeft ze al ruim 1 miljard euro naar dit Oost-Europese land gestuurd, zonder instemming van de Tweede Kamer. Volgens de D66-minister is het nodig om de democratische verkiezingsuitslag te negeren, aangezien Oekraïne nu eenmaal wapens nodig heeft.
"Dat is niet veranderd op 22 november. Er is niemand die denkt dat we ons nu kunnen terugtrekken achter de dijken omdat er een andere verkiezingsuitslag is gekomen", vertelde ze in december bij De Volkskrant. Volgens Ollongren zou er "geen grens moeten zijn" aan de wapensteun voor Oekraïne. Ze wil zich blijven inzetten voor Oekraïne tot aan het einde van haar ministerschap, aldus haar FD-interview.
Ondertussen is het maar de vraag of de westerse wapens goed terechtkomen. In juli 2022 bevestigde de directeur van het Bureau voor Economische Veiligheid van Oekraïne, Vadim Melnik, aan de nieuwssite Bulgarianmilitary dat zijn bureau onderzoek deed naar de illegale verkoop van gedoneerd westers wapentuig in zijn land. In slechts een paar maanden tijd had zijn departement al een tiental gevallen van illegale wapenverkoop geregistreerd, gedoneerd door westerse landen.