Explosieve stijging in aantal gezichtsherkennende camera's op straat
Automatische gezichtsherkenning zou de samenleving fundamenteel veranderen, aldus Sander Flight, adviseur op het gebied van cameratoezicht en privacy. Tien jaar geleden bracht NRC een artikel uit over trends in camerabewaking en toekomstig toezicht. Toen telde een auteur tijdens een wandeling door Amsterdam Oost tien camera's. Flight besloot onlangs dezelfde route te lopen en zag dat het aantal camera's was gestegen naar dertig.
Flight merkt op dat de stijging van het aantal camera's opmerkelijk is. "En dan hebben we de deurbelcamera’s niet eens meegeteld, waarvan er nu veel meer zijn dan toen. Die zijn nu ook veel geavanceerder, met goede camera’s en sterke microfoons. We worden op straat steeds meer in de gaten gehouden, dat is wel duidelijk," vertelt hij aan NRC. Toch benadrukt Flight dat er nog geen sprake is van een Big Brother-maatschappij. Veel plannen en proefprojecten van tien jaar geleden zijn mislukt of door wetgeving en maatschappelijke druk slechts in afgeslankte vorm doorgevoerd.
"Alles overziend kan je zeggen dat maatschappelijke organisaties, politie, rechters, wetenschappers en parlementariërs ervoor hebben gezorgd dat een surveillancesamenleving zoals die in 2014 werd voorspeld, er niet is gekomen," aldus Flight. Hij waarschuwt echter dat mensen waakzaam moeten blijven. "Het geloof in technologie als oplossing voor complexe sociale vraagstukken is nog altijd groot."
Flight uit specifieke zorgen over automatische gezichtsherkenning. "Daarmee zou iedereen kunnen zien waar iedereen is geweest. Dat zou onze samenleving fundamenteel veranderen. Gelukkig is precies deze vorm van gezichtsherkenning net verboden door de EU."