Linkse premier Spanje weigert te getuigen in fraudezaak: klaagt rechter aan
De Spaanse premier Pedro Sánchez weigert te getuigen in een gerechtelijk onderzoek naar vermeende corruptie en machtsmisbruik door zijn vrouw, Begoña Gómez. In plaats daarvan diende hij de rechter aan. Het is de eerste keer in de Spaanse parlementaire geschiedenis dat zoiets gebeurt.
Sánchez was als getuige opgeroepen in de fraudezaak, maar hij maakte gebruik van zijn recht om niet tegen zijn echtgenote te hoeven getuigen. Zijn getuigenis duurde slechts twee minuten, waarin hij bevestigde de echtgenoot van Gómez te zijn en weigerde verdere verklaringen af te leggen, meldt Reuters.
Kort na zijn weigering diende Sánchez, via de staatsadvocaat, een aanklacht in tegen de onderzoeksrechter Juan Carlos Peinado. De aanklacht beschuldigt de rechter van wanpraktijken, specifiek vanwege diens weigering om Sánchez schriftelijk te laten getuigen. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Spanje dat een premier een rechter aanklaagt.
Het onderzoek naar Gómez omvat meerdere getuigen, waaronder een zakenpartner en een administrateur van de Complutense Universiteit waar Gómez werkzaam is. Sánchez ontkent de beschuldigingen tegen zijn vrouw en noemt het een lastercampagne van extreemrechtse groepen.
In april dreigde Sánchez al met opstappen vanwege de zaak. Hij verbleef vijf dagen in de ambtswoning, maar besloot aan te blijven.Volgens Sánchez is het hele proces politiek gemotiveerd door de rechterflank van de Spaanse politiek. Hij noemt de beschuldigingen gebaseerd op nepnieuws en heeft nieuwe wetgeving in het vooruitzicht gesteld om nepnieuws aan te pakken
Actieplan tegen 'nepnieuws'
De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt zich grote zorgen over de 'pseudomedia', die 'desinformatie' zouden verspreiden. Volgens hem creëren deze online mediaplatforms een 'verstikkende sfeer' en 'eenzijdige polarisatie' die niet overeenkomt met de publieke opinie, vertelt hij in een interview met La Vanguardia. Ook stelt Sánchez dat deze media grotendeels worden bekostigd door rechtse partijen als Partido Popular (PP) en Vox.
Het actieplan is bedoeld om de Europese mediawet te implementeren, die in april werd goedgekeurd door het Europees Parlement. Deze wet vereist onder andere transparantie over het eigenaarschap en de financiering van mediakanalen, en introduceert een 'objectieve meting' bij het toekennen van overheidssteun aan de media. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei onlangs dat ze EU-burgers wil gaan 'vaccineren' tegen desinformatie.
Pedro Sánchez anuncia que en julio modificará la ley para evitar que cualquier persona pueda dar información por distintos medios digitales y solo los medios que el considere "serios" tengan licencia para informar, o sea, la libertad de expresión está en peligro.… pic.twitter.com/fYWcGt27sg
— Escuela Austriaca de Economía 🇦🇷 (@DiegoMac227) June 17, 2024
Rechtsstaat hervormen
Volgens Sánchez mogen alleen nog 'serieuze' media een licentie krijgen. Verder heeft hij plannen om de rechterlijke macht te hervormen, zodat de top van de rechterlijke macht door de rechters zelf wordt gekozen, in plaats van door politieke invloed, wat nu vaak het geval is. Sánchez beweert dat deze voorgestelde hervorming volledig grondwettelijk is en in overeenstemming met Europees recht.
De premier verwerpt het idee dat de regering de rechterlijke macht bekritiseert en wijst met de term 'lawfare' specifiek naar de acties van de PP en Vox. Volgens hem hebben deze twee partijen het algemene raadsorgaan van de rechterlijke macht gekaapt in Spanje.
De Argentijnse president Javier Milei reageert bezorgd op het 'democratische actieplan' van Sánchez. 'Hallo progressieve bourgeoisie, hebben jullie hier iets over te zeggen, of is het oké als een linkse politicus dit doet?' schrijft Milei op X. De Argentijn had onlangs nog een persoonlijke vete met Sánchez nadat hij diens vrouw beschuldigde van corruptie.
Steeds meer censuurwetten
Nieuwe censuurwetten worden steeds populairder in de Europese Unie. Zo nam de EU vorig jaar de Digital Services Act aan, die makkelijker internetcensuur zal toestaan. Ook in Duitsland zal een nieuwe coördinatieafdeling van de BKA strenge richtlijnen gaan hanteren. Deze online handhavers mogen niet alleen berichten verwijderen, maar ook kantoorpanden doorzoeken, getuigen verhoren en eigendom in beslag nemen.
In Ierland circuleerde begin dit jaar een petitie tegen een wetsvoorstel voor strenge censuurmaatregelen. Alleen al het bezit van 'haatzaaiende' materiaal kan hiermee leiden tot gevangenisstraf. Burgers maakten zich grote zorgen om deze vrijheidsinperking, en lieten daarom een tegengeluid horen.
Sinds 1 april is er al een nieuwe censuurwet van kracht in Schotland. Met deze wet kan de rechter zeven jaar gevangenisstraf opleggen aan burgers die 'haatzaaiende' uitspraken doen op grond van religie, seksuele geaardheid en genderidentiteit. Ook het Nederlandse kabinet, onder leiding van demissionair minister Hugo de Jonge, wil online 'desinformatie' gaan bestrijden met een nieuwe aanpak.