Zorgen over toenemend treingeweld in Europa
In verschillende Europese landen is er een enorme toename van criminaliteit op treinen en stations. Uit recente rapporten blijkt dat zowel in Duitsland als in het Verenigd Koninkrijk het aantal misdrijven in het openbaar vervoer flink is gestegen. Ook in Nederland zijn er grote zorgen bij het treinpersoneel.
Volgens gegevens van de Duitse mediaorganisatie NiUS vonden er in de eerste helft van dit jaar maar liefst 13.543 gewelddadige incidenten plaats op Duitse stations, wat neerkomt op een stijging van bijna 27 procent vergeleken met dezelfde periode twee jaar geleden. Opvallend is dat ongeveer de helft van deze misdrijven werd gepleegd door buitenlandse verdachten. Vooral bij seksuele misdrijven op stations was deze groep oververtegenwoordigd: 59 procent van de daders had geen Duits paspoort.
De veiligheidssituatie op Duitse treinen verslechtert, met frequente aanvallen op treinpersoneel door migranten, waarschuwt een vakbond in Thüringen. Steffi Recknagel, hoofd van de Spoor- en Transportvakbond (EVG) in Thüringen, beschrijft de situatie als 'soms levensbedreigend' en vergelijkt het met 'burgeroorlog-achtige' toestanden.
De geweldscriminaliteit op Duitse treinstations is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk gezien nam vooral het aantal berovingen toe (44.857 gevallen, een stijging van 17,4 procent). Ook het aantal aanvallen met messen steeg aanzienlijk, met 8951 gevallen (een stijging van 9,7 procent). Dit aantal omvat ook gevallen waarbij alleen met een mes werd gedreigd.
Elders in Europa
In het Verenigd Koninkrijk wordt een vergelijkbare toename in misdrijven op de spoorwegen gezien, maar de Britse autoriteiten leggen de nadruk op een andere verklaring. De Britse Transportpolitie verklaart dat de meer dan 50 procent toename van gewelddadige aanvallen tegen vrouwen en meisjes voornamelijk te wijten is aan een betere meldingsbereidheid. Deze verklaring werd gepubliceerd door The Times, waarbij echter geen details werden gegeven over de daders van deze misdrijven.
Ook in andere Europese landen, zoals Frankrijk en België, is geweld op stations een terugkerend probleem, vooral in steden als Brussel. In Nederland kampt het NS-personeel met toenemend treingeweld. Vorig jaar ontving NS-baas Wouter Koolmees hierover een brandbrief van zijn werknemers, die volgens hen onvoldoende actie tegen nam. Maar een oplossing bleef uit: dit jaar stonden de treinen in het hele land drie minuten stil uit protest tegen het toenemende treingeweld.