Rechter tikt Hugo de Jonge tweemaal op vingers in coronazaak
Oud-minister Hugo de Jonge heeft een dubbele juridische nederlaag geleden in de rechtszaken rondom het gebruik van ivermectine en hydroxychloroquine (HCQ) tijdens de coronacrisis. De rechtbank in Rotterdam heeft zowel de boete van 6.000 euro voor huisarts Hennie Praamsma als de strafmaatregel tegen de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) vernietigd, meldt Indepen.
Toenmalig VWS-minister De Jonge had de boetes opgelegd aan artsen en organisaties die deze middelen voorschreven of promootten, ondanks dat ze niet officieel waren goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19.
De zaak draaide om het ‘off-label’ gebruik van medicijnen, waarbij artsen middelen voorschrijven voor een andere aandoening dan waarvoor ze officieel zijn geregistreerd. Praamsma had vijftig keer ivermectine en zes keer HCQ voorgeschreven aan zijn COVID-19-patiënten. De ANBB, die via hun website zelfzorgcovid19.nl informatie verstrekte over het gebruik van deze middelen, werd eveneens bestraft.
De acties van De Jonge kwamen na verzoeken van Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Wieke Paulusma (D66) om strenger op te treden tegen artsen die alternatieve behandelingen voor COVID-19 promootten. Kuiken ging zelfs zover om deze artsen op X (voorheen Twitter) “idioten” te noemen en stelde dat ze hun beroep niet meer zouden mogen uitoefenen.
Rechter spreekt zich uit
De rechtbank in Rotterdam oordeelde echter dat De Jonge zijn bevoegdheden had overschreden. Het recht om te bepalen welke medicijnen ‘off-label’ mogen worden voorgeschreven, ligt bij de medische professionals zelf, niet bij de minister. De opgelegde boetes werden dan ook vernietigd, en De Jonge werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
Deze uitspraak is niet de eerste keer dat De Jonge juridische tegenslagen ondervindt vanwege zijn beleid tijdens de coronajaren. Eerder dit jaar werden vergelijkbare boetes voor huisartsen Niek Rogger en Alexander van Walraven eveneens vernietigd. Beiden hadden hun patiënten ook geholpen met ivermectine en HCQ, wat door de rechtbank werd gezien als een legitieme toepassing van het ‘off-label’ voorschrijven.
Toch blijft de kwestie nog steeds onderwerp van debat. Huisarts Jan Vingerhoets, die ook ivermectine had voorgeschreven, kreeg in juli van de rechtbank in Breda te horen dat zijn boete van 3.000 euro wél gehandhaafd blijft. Dit lijkt opmerkelijk, aangezien de zaken van Rogger en Vingerhoets vrijwel identiek zijn.