Engels vrouwenteam weigert wedstrijd wegens 'mannelijke keeper'
Een geplande voetbalwedstrijd van het Engelse vrouwenteam Sutton United werd zondag op het laatste moment afgeblazen, nadat bekend werd dat er een man zou keepen. De beslissing zet opnieuw de discussie over transgender atleten in de schijnwerpers.
Het vrouwenteam van Sutton United besloot een uur voor aanvang van hun wedstrijd tegen Ebbsfleet United om niet te spelen. De reden? De aanwezigheid van een transgender doelman, Blair Hamilton, die als man is geboren. De vaste keeper, Marni Humphry, was plotseling vervangen. Dit zette de vrouwen van Sutton ertoe aan om te weigeren de wedstrijd te spelen.
Volgens The Telegraph stuurde Sutton United kort voor de aftrap een e-mail naar Ebbsfleet met de mededeling dat het team geen volledig elftal bij elkaar had gekregen, zonder verdere uitleg. Dit was echter niet de volledige waarheid, aangezien de ware reden de onvrede over de nieuwe keeper was.
Controverse en bezorgdheid
Blair Hamilton (34) speelde eerder als man in een universiteitsteam in Aberdeen. In een eerder interview met de BBC geeft Hamilton aan al vanaf jonge leeftijd te weten transgender te zijn. Volgens de keeper levert de transitie geen enkel fysiek voordeel op als doelman of veldspeler.
Desondanks uiten ouders van verschillende spelers in de London & South East Premier Division, waar Sutton United speelt, hun zorgen. Zij vrezen dat de deelname van een speler met mannelijke lichamelijke voordelen de veiligheid en eerlijkheid van de competitie in gevaar brengt.
'In de steek gelaten'
Voormalig Olympisch zwemmer Sharron Davies uit eveneens haar bezorgdheid. Tegenover The Telegraph verklaart zij: “Veel ouders voelen dat de club hun dochters in de steek laat.” Ze waarschuwt dat dergelijke situaties ertoe kunnen leiden dat meisjes stoppen met voetbal, uit angst voor oneerlijke concurrentie en verhoogd blessurerisico.
Het incident is niet op zichzelf staand. Vorig jaar november boycotten vier teams in de regio Sheffield al wedstrijden tegen een team met een transgender-speler. Deze boycots leidden tot een oproep van meer dan 70 parlementsleden en leden van het Hogerhuis om maatregelen te nemen ter bescherming van vrouwelijke spelers.
Eenzelfde situatie speelt momenteel ook in de Australische amateurcompetitie. De Flying Bats FC, een vrouwenteam uit Sydney, won daar vorige week de finale van de Women’s Premier League. Het team is dit seizoen ongeslagen, en dit lijkt niet voor niets: er voetballen vijf mannen mee in het vrouwenteam. Dit leidde tot een felle discussie.