Britse regering treft maatregelen tegen roken en ongezond eten

De Britse premier Keir Starmer heeft een reeks vergaande maatregelen aangekondigd om de volksgezondheid te verbeteren, meldt The Times. De nieuwe regelgeving richt zich op het beperken van toegang tot ongezonde producten zoals junkfood, energiedrankjes en sigaretten. De plannen stuiten echter ook op weerstand vanuit verschillende hoeken.
Een van de meest opvallende maatregelen is het verbod op junkfoodreclame op sociale media en televisiezenders vóór 21.00 uur. Deze maatregel, die voor het eerst werd voorgesteld door voormalig premier Boris Johnson in 2021, moet voorkomen dat kinderen te veel in aanraking komen met advertenties voor ongezond voedsel. Starmer wil daarnaast kinderen verbieden energiedrankjes te kopen, vanwege de gezondheidsrisico’s die deze producten met zich meebrengen.
Tijdens een toespraak over de toekomst van de Britse gezondheidsdienst NHS benadrukte Starmer dat deze maatregelen noodzakelijk zijn. “Ik ben bereid om er met een gestrekt been in te gaan, zelfs in het licht van harde tegenstand,” zegt de premier. Hij erkent dat sommige preventiemaatregelen omstreden zijn, maar stelt dat de gezondheid van de kinderen en de toekomst van de NHS voorop staan.
Naast de maatregelen rond junkfood en energiedrankjes, plant Starmer ook strengere wetgeving op het gebied van roken en vapen. Hij wil een algeheel rookverbod invoeren in pubtuinen en het voor iedereen die na 2009 geboren is onmogelijk maken om ooit sigaretten te kopen. Dit idee werd voor het eerst gelanceerd door voormalig premier Rishi Sunak en wordt nu verder uitgewerkt in de plannen van de huidige regering. Daarnaast wordt er een wetsvoorstel ingediend om wegwerpvapes te verbieden, met als doel het groeiende probleem van tieners die aan het vapen zijn, aan te pakken.
'Nanny state'
De plannen roepen ook felle reacties op. Critici spreken van een “nanny state”, waarbij de overheid te veel invloed uitoefent op de keuzes van burgers. Christopher Snowdon, directeur van het Institute of Economic Affairs, uitte scherpe kritiek op Starmer: “Hij gaat de NHS niet hervormen, hij probeert de publieke gezondheid te hervormen.”
Ook vanuit politieke kringen klinkt er verzet. Conservatieve parlementslid Brendan Clarke-Smith noemt de plannen “alarmerend voor elke Brit die gelooft in individuele verantwoordelijkheid en keuzevrijheid.” Volgens hem zijn de maatregelen slechts een opmaat naar verdere inperking van persoonlijke vrijheden, vergelijkbaar met andere overheidsingrepen, zoals de invoering van maximumsnelheden van 20 mijl per uur in Wales. Dit vertelt hij bij GB News.
Premier Starmer maakte duidelijk dat de aangekondigde maatregelen slechts het begin zijn. In het voorjaar van 2025 zal de regering een tienjarig gezondheidsplan presenteren waarin mogelijk nog meer restricties worden opgelegd om de volksgezondheid te verbeteren. Starmer gaf aan dat de overheid zich in de toekomst meer zal richten op gezonde levensstijlen en voeding.