Energiearmoede treft platteland harder dan Randstad
Energiearmoede blijft een groot probleem in Nederland, vooral op het platteland. Huishoudens met lage inkomens in landelijke gebieden zijn jaarlijks veel meer geld kwijt aan gas en elektriciteit dan vergelijkbare huishoudens in de Randstad, blijkt uit een onderzoek van TNO.
Uit cijfers van 2023 blijkt dat zo'n 400.000 huishoudens kampen met energiearmoede, wat betekent dat ze moeite hebben hun energierekening te betalen. Hoewel dit een daling is ten opzichte van het jaar ervoor, blijft de uitdaging groot, vooral voor mensen met lage inkomens die in slecht geïsoleerde huizen wonen.
"Energiearmoede treft vooral huishoudens met slecht geïsoleerde woningen of zonder mogelijkheden om energie op te wekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen," zegt Peter Mulder, onderzoeker bij TNO, tegen NU.nl.
Volgens Mulder zijn huishoudens in grotere steden vaker energiearm, maar betalen mensen op het platteland uiteindelijk hogere energiekosten. Dit komt vooral doordat woningen in landelijke gebieden vaak slechter geïsoleerd zijn en minder toegang hebben tot duurzame energiebronnen.
Gemiddeld zijn energiearme huishoudens met een slecht geïsoleerd huis jaarlijks zo’n 472 euro meer kwijt aan gas en elektriciteit dan huishoudens in betere woningen. In sommige gevallen kan dit bedrag zelfs nog hoger liggen, vooral buiten de Randstad. Gemeenten aan de randen van Nederland hebben de hoogste energiekosten.