Pro-Palestijnse studenten kapen rondetafelgesprek met minister

Maandag ging Onderwijsminister Eppo Bruins in gesprek met verschillende studentenorganisaties over de pro-Palestijnse protesten van de afgelopen maanden. Tijdens het gesprek sprak de minister zijn afkeuring uit over de vernielingen en geweld tijdens de protesten. Desondanks toont de rechtse studentenpartij VSP zich na afloop kritisch op de manier waarop het gesprek verliep.
Het gesprek vond plaats met tien studentenvertegenwoordigers van verschillende universiteiten. Ook de rechts-conservatieve Vrijmoedige Studentenpartij (VSP) was uitgenodigd als partij in de Utrechtse universiteitsraad. Het gesprek stond in het teken van de Gaza-protesten en de ervaringen die studenten daarmee hebben.
De opzet van het gesprek was bedoeld om een vrije uitwisseling van ideeën te stimuleren. Maar volgens VSP pakte dit in de praktijk minder goed uit, omdat studenten zelf het woord moesten nemen. Hierdoor kreeg al snel een groepje pro-Palestijnse studenten veel ruimte, vertellen vertegenwoordigers Sven Hospers en Lloyd-Leonard Opdam tegenover NieuwRechts.
'Wat mij opviel tijdens het gesprek, was dat de ervaringen voornamelijk vanuit het perspectief van Palestina-sympathisanten werden gedeeld. De meeste studenten die aan het woord kwamen, spraken over hun deelname aan of steun voor de Palestina-protesten. Hoewel dit een waardevol perspectief is, had ik het gevoel dat dit een vertekend beeld gaf van de bredere ervaringen van studenten. Het leek erop dat de sympathie voor deze groep overheerste en dat andere perspectieven, zoals die van studenten die zich niet verbonden voelen met de protesten of zelfs tegen bepaalde acties zijn, niet goed aan bod kwamen', laat Hospers weten in een reactie.
Kritisch op vernielingen
Bij het gesprek was ook een beleidsmedewerker aanwezig als moderator. Desondanks hadden Opdam en Hospers het gevoel dat 'de representativiteit van het gesprek teniet werd gedaan'. Hoewel ze de open houding van Bruins waarderen, vragen ze zich wel af hoe zinvol het gesprek uiteindelijk is geweest.
Tijdens het gesprek sprak minister Bruins zich duidelijk uit tegen vernielingen en geweld tijdens de protesten. Ook benadrukte hij dat de samenwerking met Israëlische en Palestijnse universiteiten onder zijn leiding niet verboden zou worden. Tot slot uitte Bruins zijn onvrede over de breuk met Russische academische instellingen, die hij als een verkeerde beslissing beschouwde.
Hospers en Opdam hopen dat in toekomstige gesprekken meer ruimte wordt geboden aan een diversiteit van stemmen. Hierdoor kan de minister een vollediger beeld krijgen van wat er leeft onder studenten, besluiten zij.
Begin deze maand pleitte Bruins voor het behoud van onderwijsvrijheid. "Er zijn studenten die bang zijn om zich uit te spreken. Er zijn docenten die voortdurend moeten slalommen rond gevoelige onderwerpen", vertelde hij bij de opening van het nieuwe studiejaar. "Desiderius Erasmus leerde dat vrijheid begint met het gunnen van vrijheid aan anderen. Juist aan universiteiten konden mensen eeuwenlang oefenen om met die vrijheid om te gaan. Er staat veel op het spel."