Budel luidt noodklok over probleem-azc: "We zijn het echt zat"
De gemeente Cranendonck dringt aan op snelle maatregelen vanwege de voortdurende overlast door bewoners van azc in Budel. In een brief aan asielminister Marjolein Faber roept burgemeester Roland van Kessel op tot ingrijpen. “We zijn het echt zat,” schrijft hij namens de gemeente, die al jaren kampt met overlast rondom het azc.
Het azc in Budel, met een capaciteit van 1.500 bewoners, is na Ter Apel het grootste opvangcentrum van Nederland. De overlastproblematiek speelt al jaren en neemt de afgelopen weken opnieuw in ernst toe. Inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur van Cranendonck kampen regelmatig met incidenten zoals diefstal, vernielingen en bedreigingen. Dit staat in de brief aan minister Faber, meldt Hart van Nederland.
Een recent onderzoek laat zien dat de helft van de omwonenden het azc in Budel liever ziet verdwijnen. Dit is een duidelijk signaal van onvrede in de regio, vindt Van Kessel. Hij wijst erop dat de overlast in de afgelopen maanden opnieuw is opgelaaid, na een korte periode van relatieve rust.
Grote overlast
De brief van de burgemeester verwijst specifiek naar de toename van ernstige incidenten op het terrein van het COA. Zo vond vorige week een steekpartij plaats waarbij een bewoner lichtgewond raakte. Dit was de derde steekpartij in drie maanden tijd tussen bewoners van het centrum. Dergelijke voorvallen zorgen voor een gespannen sfeer in de gemeente en verhogen de druk op de lokale handhavingsdiensten.
De politie, toezichthouders en boa's worden zwaar belast door de constante noodzaak om in te grijpen bij incidenten. “De voortdurende overlast vraagt veel inzet en heeft een grote impact op de sociale veiligheid,” aldus Van Kessel. Hij geeft aan dat de lokale maatregelen tegen de overlast slechts symptoombestrijding zijn en dat voor structurele oplossingen het COA en het ministerie aan zet zijn.
Dringende oproep aan minister Faber
Burgemeester Van Kessel stelt dat de gemeente alle mogelijke lokale stappen heeft ondernomen, maar dat dit niet genoeg is om de situatie volledig onder controle te krijgen. “We kunnen niet meer doen dan de symptomen aanpakken,” legt hij uit. Daarom vraagt de gemeente om directe actie van het ministerie om de problemen bij de bron aan te pakken.
De gemeente wil dat het aantal overlastveroorzakers op de locatie in Budel snel en blijvend wordt verminderd. Van Kessel wil hierover zo spoedig mogelijk in gesprek met minister Faber. Daarbij wordt gehoopt op concrete maatregelen die de druk op de lokale gemeenschap verminderen.
In zijn brief verwijst Van Kessel naar de recente uitspraken in de troonrede, waarin het kabinet aangaf maatregelen te nemen om de schrijnende situaties in opvangcentra zoals Ter Apel en Budel aan te pakken. Hoewel de burgemeester blij is met deze toezeggingen, erkent hij ook dat veel van deze maatregelen niet op korte termijn kunnen worden uitgevoerd.
Met de brief hoopt Cranendonck de urgente situatie onder de aandacht te brengen en snel een oplossing te vinden voor de overlastproblemen die de gemeenschap blijven teisteren. “We moeten nu handelen voordat de situatie verder escaleert,” waarschuwt Van Kessel.