Premier ontwijkt vragen over AIVD-onderzoek naar oppositie
In een fel debat in de Tweede Kamer heeft Forum voor Democratie (FVD) kritische vragen gesteld over de mogelijke rol van de AIVD bij het onderzoeken van Kamerleden. Gideon van Meijeren (FVD) vroeg aan minister-president Dick Schoof of de inlichtingendienst onderzoek verricht naar parlementariërs die het zogenaamde "kwaadaardige elite-narratief" verspreiden. Dit naar aanleiding van een rapport van de AIVD waarin dit narratief als gevaar voor de democratische rechtsstaat wordt aangemerkt.
Van Meijeren verwees naar verschillende rapporten van de AIVD en het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin melding wordt gemaakt van Kamerleden die deze kritiek uiten. Hij vroeg of de AIVD hiermee ook onderzoek doet naar deze politici of de partijen waar zij deel van uitmaken. Van Meijeren benadrukte dat de minister-president de enige persoon in Nederland is die aanwijzingen kan geven aan de coördinator van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en dat hij hier verantwoordelijkheid voor draagt.
Minister Schoof weigerde echter in te gaan op de vragen van Van Meijeren en benadrukte dat operationele aangelegenheden van de AIVD geheim zijn. Hij verwees naar de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) die toezicht houdt op de taken van de inlichtingendiensten. Volgens de minister-president is het gebruikelijk dat er nooit mededelingen worden gedaan over individuele casussen, en hij ontkende dat hij direct de leiding zou hebben over de operationele taken van de AIVD.
Van Meijeren bleef aandringen, maar kreeg geen concreet antwoord. Hij stelde dat het weigeren van een antwoord op zijn vragen suggereert dat de mogelijkheid bestaat dat volksvertegenwoordigers, vanwege hun fundamentele kritiek op de regering, het doelwit zijn van de AIVD. Dit zou volgens hem een bedreiging vormen voor de democratische rechtsstaat.