VN-adviseur eist verplichte geslachtstest om vrouwelijke sporters te beschermen
VN-adviseur Reem Alsalem roept op tot de herinvoering van verplichte sekstesten om ervoor te zorgen dat de vrouwelijke categorie in sport exclusief toegankelijk blijft voor biologische vrouwen. Dit pleidooi volgt op de controverse tijdens de Olympische Spelen in Parijs, waar biologisch mannelijke boksers deelnamen aan vrouwenwedstrijden.
Reem Alsalem is speciaal rapporteur voor geweld tegen vrouwen en meisjes bij de Verenigde Naties. Zij benadrukte dinsdag dat sekstesten, zoals een eenvoudige wangslijmtest, noodzakelijk zijn om de integriteit van de vrouwencompetitie te waarborgen, meldt The Telegraph. Ze stelde dat het mislukken van controlemechanismen ertoe heeft geleid dat meer dan 600 vrouwelijke atleten wereldwijd meer dan 890 medailles verloren aan biologisch mannelijke tegenstanders in 29 verschillende sporten.
De oproep van Alsalem komt naar aanleiding van de deelname van twee boksers met mannelijke XY-chromosomen aan de Olympische Spelen in Parijs. Deze boksers, Imane Khelif uit Algerije en Lin Yu-ting uit Taiwan, namen deel aan vrouwenwedstrijden ondanks dat eerdere tests hadden aangetoond dat ze biologisch mannelijke chromosomen hadden. Beide wonnen goud, wat leidde tot verontwaardiging onder hun vrouwelijke tegenstanders.
Verschillende tegenstanders van de boksers protesteerden door hun armen in de vorm van een ‘XX’ te kruisen, een verwijzing naar het feit dat vrouwen twee X-chromosomen hebben en biologisch mannelijke atleten niet thuishoren in de vrouwencompetitie. Deze protesten hebben geleid tot nieuwe discussies over de regels rond deelname aan vrouwensporten.
'Biologische verschillen blijven bestaan'
Alsalem stelt in haar rapport dat sporthistorisch altijd een aparte categorie voor vrouwen nodig is geweest om gelijke kansen te waarborgen. Ze benadrukt dat atleten die als man geboren zijn, zelfs met testosterononderdrukking, aanzienlijke prestatievoordelen blijven behouden, vooral na de puberteit.
Vooral in contactsporten zoals boksen, waar mannen volgens wetenschappelijke studies gemiddeld 2,6 keer harder slaan dan vrouwen, zijn de veiligheidsrisico’s aanzienlijk. Zo beschreef de Italiaanse bokser Angela Carini dat ze voor haar leven vreesde tijdens haar gevecht tegen Khelif, waarbij ze nooit eerder zo hard was geraakt.
Sekstest niet nieuw
Sekstesten zijn geen nieuw fenomeen in de sportwereld. Tussen 1968 en 1999 waren dergelijke testen verplicht voor vrouwelijke atleten om te voorkomen dat biologisch mannelijke deelnemers zouden meedoen aan vrouwenevenementen. Hoewel de Internationale Olympische Commissie (IOC) destijds stopte met de tests vanwege de gevoeligheid en de impact op de betrokkenen, wijst Alsalem erop dat moderne technologie een betrouwbare en niet-privacyschendende manier biedt om sekstesten uit te voeren.
Ze stelt voor dat vrouwelijke atleten die niet willen deelnemen op basis van hun biologische geslacht, kunnen deelnemen aan een open categorie, waarin atleten van elk gender welkom zijn. Hiermee zouden de vrouwelijke categorieën beschermd blijven tegen oneerlijke concurrentie.
Reacties en vooruitblik
Het voorstel van Alsalem krijgt brede steun van onder meer voormalig Olympisch zwemster Sharron Davies, die zich al jarenlang inzet voor de bescherming van vrouwelijke sporters. “Het is van vitaal belang dat vrouwen, die al minder dan 4 procent van de sponsoring in de sport ontvangen, een biologische man-vrije categorie hebben waar ze veilig en eerlijk kunnen strijden,” citeert The Telegraph haar.
De discussie over sekstesten blijft echter controversieel. Het IOC heeft nog geen plannen aangekondigd om de sekstesten opnieuw in te voeren, ondanks de toenemende druk van verschillende belangengroepen.