Noodhulp voor Canarische Eilanden om asielcrisis te beheersen
De Canarische Eilanden worden al enige tijd geconfronteerd met een aanhoudende migratiecrisis. In reactie hierop heeft de Spaanse regering aangekondigd dat er 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om de eilanden te ondersteunen.
Dit nieuws werd woensdag bevestigd door Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, meldt het Spaanse persbureau Europa Press. Dit gebeurde na overleg met María Jesús Montero, de minister van Financiën en vicepremier van Spanje.
Clavijo beschrijft het extra financiële steunpakket als een “adempauze” voor de eilanden, die worstelen met de toenemende migratiestromen vanuit Afrika. De regering van de Canarische Eilanden had aanvankelijk om 150 miljoen euro gevraagd om de impact van de migratie op te vangen. Toch staat de Spaanse regering open voor verdere ondersteuning, afhankelijk van de evolutie van de situatie. “Er is bereidheid om meer hulp te bieden als dat nodig blijkt", aldus Clavijo, verwijzend naar het overleg met Montero.
De druk op de Canarische Eilanden neemt toe door de voortdurende instroom van migranten via de Atlantische route. Clavijo benadrukte dat de situatie op de eilanden waarschijnlijk nog lange tijd zal aanhouden. “De instabiliteit en conflicten in Afrika duren voort, en dat betekent dat we structurele oplossingen moeten blijven zoeken", aldus Clavijo.
Structurele oplossingen voor asielcrisis
De migratiedruk op de Canarische Eilanden neemt momenteel 'extreme' vormen aan, meldt een recent rapport van de Spaanse marechaussee. Alleen al in de eerste vijf maanden van 2024 is het aantal nieuwkomers met 303 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Volgens recente interne schattingen van de Guardia Civil zou het aantal illegale migranten dat dit jaar via deze route aankomt, kunnen oplopen tot tussen de 64.000 en 72.000 personen.
De asielcrisis op de Canarische Eilanden zorgt voor een aanzienlijke misdaadstijging, blijkt uit nieuwe politiecijfers. Vooral het aantal seksuele delicten is flink toegenomen, waarin buitenlanders oververtegenwoordigd zijn als dader. Al met al zijn de Canarische Eilanden de op één na hoogste regio geworden wat criminaliteitscijfers betreft.
“De situatie die we doormaken is buitengewoon", benadrukt Clavijo. De centrale en regionale regeringen zijn het eens dat de migratiecrisis vraagt om een definitieve aanpak. Er moet volgens Clavijo een wettelijke basis komen om het herverdelingssysteem van migranten binnen Spanje te verbeteren, waarbij vooral kwetsbare groepen, zoals niet-begeleide minderjarige migranten, worden betrokken. Een deel van het overleg ging over de spreiding van deze groep naar andere delen van Spanje, op basis van een evenredige verdeling volgens bevolkingsaantallen.
De 100 miljoen euro die nu wordt toegezegd, zal worden gebruikt voor eerste opvang en de verdere ondersteuning van de migrantenstroom. In december volgt een nieuwe bijeenkomst tussen de partijen om de uitgaven te evalueren en te bepalen of verdere financiële hulp nodig is. Ondertussen blijft de Canarische regering aandringen op een gezamenlijke oplossing voor de lange termijn.
Internationale dimensie
Clavijo benadrukt dat de migratieproblematiek op de Canarische Eilanden niet alleen een regionaal of nationaal probleem is, maar ook een Europese uitdaging. “Het is niet redelijk dat de Canarische Eilanden de economische last dragen van de migratie die heel Europa treft via de Atlantische route", aldus Clavijo. Hij benadrukte dat internationale samenwerking en coördinatie essentieel zijn om de crisis effectief aan te pakken.
Met de toekenning van de 100 miljoen euro door de Spaanse regering en de voortdurende dialoog tussen de Canarische Eilanden en Madrid, wordt een belangrijke stap gezet in het beheersen van de migratiecrisis in Spanje. Maar de uitdagingen blijven groot en de vraag naar een lange termijnoplossing wordt steeds urgenter.