Opnieuw faillissement voor windmolenbedrijf
Het faillissement van het Zweedse windbedrijf Nyvallsåsen Vind AB markeert een nieuw hoofdstuk in de aanhoudende verliezen van de 'groene' transitie. Met ambitieuze doelen spraken bedrijven zoals Nyvallsåsen Vind particulieren en bedrijven aan om bij te dragen aan een toekomstgerichte energie-industrie. Maar nu blijkt dat velen hun investeringen hebben verloren vanwege een gebrek aan winstgevendheid.
Nyvallsåsen Vind AB is niet het enige windbedrijf dat het hoofd niet boven water kan houden. Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven in de windenergiesector structurele verliezen lijden, ondanks grote investeringen en politieke steun. Milan Kolar, bestuursvoorzitter van Nyvallsåsen Vind AB, wijt de situatie aan tegenvallende elektriciteitsprijzen. Dit vertelt hij bij de Zweedse krant HT.
Nyvallsåsen is het tweede groene bedrijf in de regio dat recentelijk failliet is gegaan. Onder druk van de stikstofcrisis en het overheidsbeleid, worden Zweedse veehouderijen en bouwprojecten momenteel beperkt om ruimte te maken voor natuur en hernieuwbare energie, zoals windparken. Maar de vraag blijft of deze projecten in hun huidige vorm financieel levensvatbaar zijn.
De hele windenergiesector gaat momenteel door een zware storm. Eerder dit jaar besloot Eneco om niet deel te nemen aan de bouw van een nieuw groot windpark op zee. Het bedrijf noemde de investeringsrisico's te hoog. Ook bestempelde Eneco de huidige aanpak van windenergie op zee als 'niet toekomstbestendig', meldde De Volkskrant.
Financiële tegenvallers voor grote windparken
Eneco is lang niet het enige energiebedrijf dat minder vertrouwen krijgt in windenergie. Zo zit een windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden financieel aan de grond. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Meteen werd er een ambitieus energiecontract gesloten met een staalbedrijf, dat dat destijds bekend stond als 's werelds grootste deal voor de afname van groene stroom. Maar nu, zes jaar later, blijken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kan namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. Nu wil Markbygden af van het contract.
Ook de Duitse energiegigant Siemens Energy komt in het nauw vanwege zijn windmolenambities. Vorig jaar wilde het bedrijf maar liefst 16 miljard euro aan subsidies van de Duitse overheid.omdat het dat jaar enorme verliezen draaide vanwege zijn haperende windmolens. Ondertussen ontkent de een topman dat zijn bedrijf enorme staatssteun nodig heeft om financieel gezond te blijven.
In 2022 ontving de Zweeds windondernemer Kumbro namelijk een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd er overgemaakt aan Kumbro om het bedrijf te redden.
Ondertussen wordt er steeds meer bekend over de nare bijeffecten van windmolens. Zo krijgen Nederlandse huisartsen massaal bezoek van omwonenden die kampen met gezondheidsklachten vanwege de windmolens. Daarom wil BBB direct stoppen met de bouw van nieuwe windmolen, ook vanwege het overbelaste stroomnet in Nederland.