Nederland loopt achter op andere Europese landen met kernenergie
VVD-Kamerlid Silvio Erkens en CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal pleiten samen voor een versnelde uitrol van kernenergie via kleine kerncentrales, zogenoemde SMR's, in Nederland. Door trage procedures dreigt Nederland pas na 2040 operationele SMR's te hebben. Het plan moet ervoor zorgen dat de eerste SMR vóór 2035 actief is, meldt de Telegraaf
Versnellen van meer kernenergie
De stijgende druk om kernenergie opnieuw in te voeren in Nederland wordt steeds groter, met een duidelijke roep om betrouwbare en vooral betaalbare energievoorziening die voldoet aan de nieuwe regelgeving omtrent 'duurzaamheid'.
Terwijl de energieprijzen blijven stijgen, zoeken zowel burgers als bedrijven naar goedkope en betrouwbare alternatieven, en kernenergie biedt daarvoor een mogelijke oplossing. Kernenergie is efficiënter en stabieler dan veel hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon, die sterk afhankelijk zijn van weersomstandigheden en een laag rendement hebben. De heropleving van kernenergie als een serieus alternatief onderstreept de groeiende frustratie over de huidige energietransitie, die voor veel huishoudens vooral heeft geleid tot torenhoge energiekosten.
De druk op het kabinet-Schoof neemt toe nu VVD en CDA de handen ineenslaan voor een nieuw kernenergieplan. Terwijl de uitrol van kernenergie in Nederland volgens de coalitie en oppositie traag verloopt, willen CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal en VVD-Kamerlid Silvio Erkens vaart maken. De politici benadrukken dat vooral ingezet moet worden op kleine kerncentrales, zogenoemde Small Modular Reactors (SMR’s). Zij willen de eerste SMR’s al voor 2035 operationeel zien.
Nederland loopt achter op andere Europese landen
Een groot deel van de Tweede Kamer vraagt al jaren om kernenergie als stabiele energiebron te faciliteren, maar ondanks eerdere beloften om het aantal grote kerncentrales uit te breiden, is er weinig voortgang geboekt. Dit frustreert Bontenbal: “Te trage procedures, te weinig daadkracht. Ook het nieuwe kabinet heb ik nog niet kunnen betrappen op haast op dit dossier.” Hij en Erkens vinden dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan landen als Frankrijk, Zweden en Polen, die al aanzienlijke investeringen hebben gedaan om SMR’s te realiseren.
De Europese Commissie wil dat de eerste SMR’s rond 2030 operationeel zijn, terwijl Nederland deze pas na 2040 verwacht. Bontenbal en Erkens zijn het daar niet mee eens en vinden dat Nederland zich bij de Europese kopgroep moet voegen om de nucleaire technologie snel te ontwikkelen. De VVD en CDA stellen voor dat minstens één kleine kerncentrale voor 2035 operationeel is.