Het Milei-effect: Argentijnen willen niet meer emigreren
Een groeiend aantal Argentijnen ziet weer toekomst in hun eigen land, blijkt uit een recente peiling van Casa 3. Waar Argentinië lange tijd te maken had met een uitstroom van inwoners die elders economische stabiliteit zochten, toont nu maar liefst 68 procent van de bevolking geen interesse om te emigreren. Daarnaast moedigt 74 procent van de ouders hun kinderen aan om in eigen land te studeren en te werken, meldt de Argentijnse krant El Economista.
De recente bevindingen staan in lijn met het optimisme rondom het leiderschap van president Javier Milei, die een opmars in populariteit beleeft. Uit cijfers van Casa 3 blijkt dat Milei’s goedkeuringspercentage steeg van 42 procent naar 49 procent, terwijl zijn afkeuring daalde van 53 procent naar 47 procent. Dit positieve momentum volgt op een reeks hervormingen en maatregelen die Milei doorvoerde sinds zijn aantreden, gericht op economische stabilisatie en hervorming van overheidsinstellingen.
Mora Jozami, opinieanalist bij Casa 3, licht toe: “Deze cijfers weerspiegelen een groeiende hoop onder de bevolking dat Milei’s beleid het land richting herstel leidt. Er heerst het gevoel dat tegen het einde van zijn ambtstermijn de Argentijnse economie weer op de rails zal staan.”
Ook de Universiteit Torcuato Di Tella toont met haar laatste vertrouwensindex aan dat de stemming rondom de regering van Milei gunstig is. In oktober noteerde het indexcijfer een toename van 12,2 procent, een belangrijke verbetering na een eerdere dip in september. Volgens Poliarquía Consultores, die de peilingen uitvoerde, is het vertrouwen in de huidige regering vergelijkbaar met de momenten waarop vorige regeringen een sterke verkiezingsbasis hadden.
Sinds december 2023 is Milei de nieuwe president van Argentinië. Hij trof het land aan in een grote economische crisis met torenhoge inflatie, wat hem noopte om af te rekenen met de 'socialistische agenda' in Argentinië. Sinds zijn aantreden houdt de libertarische president een grote schoonmaak, waar hij onder meer de overheid verkleint en de woningmarkt dereguleert. Dit zorgt voor het eerste begrotingsoverschot in 16 jaar tijd en meer beschikbare woningen in stedelijke gebieden als Buenos Aires.