EU eist dat rechtse verkiezingszege in Georgië wordt teruggedraaid
Het Europees Parlement neemt donderdag een resolutie aan waarin de recente verkiezingen in Georgië ongeldig worden verklaard. Hoewel de de VN oordeelt dat de verkiezingen 'over het algemeen goed georganiseerd' verliepen, stelt de EU-motie dat er verkiezingsfraude plaatsvond, waardoor de uitslag 'niet de ware wil van het Georgische volk' weerspiegelt. Daarom roept de Europese Unie roept op tot nieuwe verkiezingen.
Tijdens de verkiezingen behaalde de rechtse regeringspartij Georgische Droom maar liefst 54 procent van de stemmen. Maar de EU-resolutie beschuldigt Georgische Droom van verkiezingsfraude, het manipuleren van de angst in de samenleving om politieke winst te behalen, het exploiteren van de “oorlogsangst” van de bevolking.
Hierdoor zou de pro-Europese oriëntatie van het land zijn ondermijnd, aldus Brussel. Volgens het persbericht van het Europees Parlement weerspiegelen de Georgische verkiezingen aldus “niet de ware wil van het Georgische volk”. De grootste oppositiepartij, Coalitie voor Verandering, eindigde ver achter met slechts 11 procent van de stemmen.
De Georgische verkiezingscommissie heeft deze beschuldigingen van fraude krachtig ontkend. Volgens de commissie is er sprake van “geruchten, ongegronde beschuldigingen en gemanipuleerde informatie.” De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verklaarde dat de verkiezingen “procedureel goed georganiseerd waren en op ordelijke wijze verliepen,” maar merkte ook een gespannen politieke sfeer en diverse onregelmatigheden op.
EU versus VN: verdeeldheid over de verkiezingen
Terwijl de EU scherpe kritiek uit op de verkiezingen, is de toon van de Verenigde Naties genuanceerder. De VN stelde dat de verkiezingen niet volledig vrij waren van onregelmatigheden, maar benadrukte dat deze “over het algemeen goed georganiseerd en ordelijk” verliepen. Dit contrast weerspiegelt een bredere geopolitieke spanning: de EU ziet Georgische Droom als een partij die het land dichter naar Rusland beweegt, terwijl de VN terughoudender is met dergelijke oordelen.
De EU-resolutie zal waarschijnlijk een verdere escalatie veroorzaken in de politieke crisis in Georgië. Georgische Droom heeft eerder beweerd dat de EU-partners zich te veel mengen in binnenlandse aangelegenheden. De oppositie, gesteund door president Zurabishvili, hoopt dat de resolutie leidt tot internationale druk om nieuwe verkiezingen af te dwingen.
Georgië bevindt zich al langere tijd in een delicate positie. Het land balanceert tussen een Euro-Atlantische koers en de historische invloed van Rusland. De angst voor een mogelijke betrokkenheid bij het conflict tussen Rusland en westerse landen speelde volgens analisten een belangrijke rol in de verkiezingsuitslag.
Wat nu?
De resolutie van het Europees Parlement, die donderdag wordt verwacht, zal formeel oproepen tot nieuwe verkiezingen in Georgië. Hoewel de resolutie geen directe juridische gevolgen heeft, kan dit leiden tot verhoogde diplomatieke druk op de regering in Tbilisi. Ondertussen blijven de spanningen oplopen, zowel binnen de Georgische samenleving als op internationaal niveau.