Arabische clans domineren criminaliteit bij Nederlands grens: cijfers blijven stijgen
De criminaliteit binnen het Turks-Arabische clanmilieu heeft een nieuw hoogtepunt bereikt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grotendeels langs de Nederlandse grens ligt. Volgens het jaarverslag werden vorig jaar maar liefst 7.000 strafbare feiten geregistreerd in deze deelstaat. Dit betekent een stijging van 6,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
Vooral geweldsmisdrijven vallen op: 2.145 zaken, waaronder 1.429 gevallen van mishandeling en andere delicten tegen de persoonlijke vrijheid. Daarnaast waren er 579 geregistreerde drugsdelicten, 1.099 vermogens- en vervalsingsdelicten en 887 diefstallen. Ernstigere misdrijven, zoals gewelddadige afpersing en gevaarlijke mishandeling, vertegenwoordigden ongeveer 1.200 zaken. Zelfs enkele moordzaken werden aan clanactiviteiten gelinkt.
Het jaarverslag van de politie werd gepresenteerd in Düsseldorf door deelstaatminister Herbert Reul (CDU) van Binnenlandse Zaken. De politie heeft haar aanpak tegen clancriminaliteit geïntensiveerd. In totaal werden 423 invallen uitgevoerd bij locaties zoals shisha-lounges, restaurants en illegale gokhuizen. Hierbij werden bijna 1.000 objecten gecontroleerd, meer dan 1.000 boetes uitgedeeld en 600 strafzaken ingediend. Bovendien werden 225 instellingen gesloten.
Herkomst van verdachten
Tijdens deze acties identificeerde de politie 4.200 verdachten. Hiervan hadden 2.183 de Duitse nationaliteit, terwijl de rest voornamelijk Syrische (770), Libanese (580) en Turkse (407) achtergronden had. Ook werden er verdachten met een onbekende nationaliteit of zonder staatsburgerschap geregistreerd.
Een opvallend detail is dat inmiddels 118 achternamen rechtstreeks aan clanstructuren gelinkt zijn, twee meer dan in het voorgaande jaar. Herbert Reul benadrukte dat één familie in het bijzonder opvalt: de Omeirat-clan. Deze familie wordt verantwoordelijk gehouden voor bijna tien procent van alle geregistreerde misdrijven.
‘Kleine overwinningen in een grotere strijd’
Minister Reul verklaarde dat de stijgende criminaliteitscijfers ook een gevolg zijn van intensieve opsporing: “We leggen deze criminaliteit bloot en zetten de daders onder druk. De strijd is nog niet gewonnen, maar we blijven doorgaan.”
Hoewel de aanpak van clancriminaliteit duidelijke resultaten laat zien, onderstreept het rapport dat het probleem diep geworteld blijft. Met de stijgende cijfers in 2023 wordt het belang van doorzettingsvermogen en samenwerking tussen verschillende instanties steeds duidelijker.