Amsterdam geeft 155.000 euro uit aan 'activistische klimaatkunst'
In Amsterdam zal 155.000 euro aan belastinggeld worden uitgegeven voor activistische kunst over klimaatverandering. De kunst moet het bewustzijn over klimaatverandering vergroten en mensen een 'gevoel van urgentie' geven, aldus stadsdeel Amsterdam-West, dat met het initiatief kwam, meldt De Telegraaf.
Activistische kunst in Amsterdam
Volgens het bestuur van stadsdeel Amsterdam-West is activistische kunst "van meerwaarde" om gesprekken over klimaatverandering te stimuleren. In een memo van het bestuur staat dat "een belangrijk aspect van kunst de emotionele impact is die het kan hebben."
De kunstwerken moeten, aldus het stadsdeelbestuur, expliciet activistisch zijn: "Kunstwerken kunnen gevoelens van urgentie, hoop of zelfs wanhoop oproepen, wat helpt om bewustzijn te creëren en mensen aan te moedigen actie te ondernemen. Denk aan de muurschildering van Banksy met de tekst 'I don’t believe in global warming,' die bijna onder water staat."
Lokaal VVD-politicus Wout Deterink is het niet eens met de besteding van de 155.000 euro aan activistische kunst en pleit voor een andere bestemming van het geld. "Hoewel het belangrijk is om aandacht te blijven vragen voor klimaatverandering, gebeurt dit al dagelijks via de media, in de politiek, door ngo’s en op scholen," aldus Deterink.
Volgens hem kan het geld beter worden besteed aan "klimaatadaptatiemaatregelen" in het stadsdeel: "Er zijn verschillende plekken die dringend aandacht nodig hebben vanwege de overlast en schade die ontstaat bij extreme neerslag."
Het is nog onduidelijk of het stadsbestuur op het verzoek van Deterink zal ingaan of dat de activistische kunst alsnog zal worden aangeschaft. Ook is het nog niet duidelijk of anderen zich achter Deterink zullen scharen in zijn verzet tegen de aanschaf van de kunstwerken.